Meny

Fire Afganistan-veteraner begikk selvmord

Statsminister Jens Stoltenberg på besøk hos soldater i den norske ISAF leiren Camp Invictia ved Kabul i Afghanistan i 2005. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det anses som positivt av Forsvaret og veteranorganisasjonen NIVO.

Ifølge rapporten «Helse for stridsevne 2013» har 5 norske veteraner fått hjernekreft, 14 testikkelkreft, 5 er rammet av leukemi og 1 av kreft i skjoldbruskkjertelen, skriver Aftenposten i tirsdag.

Og grunnen til at Forsvaret og veteranene er fornøyde med selvmordstallene er selvsagt at tallene for selvmord blant veteraner fra Afghanistan ligger derimot betydelig under landsgjennomsnittet, 4 tilfeller tilsvarer 10,8 pr. 100 000 innbyggere mot 21 for en blandet aldersgruppe i befolkningen.

- Dette er jeg glad for. Men ett selvmord er ett for mye, og Forsvarets fokus på selvmordsforebyggende tiltak skal selvsagt videreføres, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Aftenposten.

Les også: Ikke mer kreft og selvmord blant krigsveteranene

Cirka 100 000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i internasjonale operasjoner siden slutten av 2. verdenskrig. Halvparten i Tysklandsbrigaden. Ca. 100 er blitt drept eller har omkommet, de fleste i Tysklandsbrigaden. Norge har bidratt med soldater i over 40 land. Ca. 100 operasjoner har vi deltatt i, 80 av dem de siste to tiårene.

Se oversikten under:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus