Auschwitz-vokter pågrepet i Tyskland

En nå 93 år gammel tidligere vokter i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig kan nå bli tiltalt for medvirkning til massedrap. Arkivfoto: AP Photo
En nå 93 år gammel tidligere vokter i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig kan nå bli tiltalt for medvirkning til massedrap. Arkivfoto: AP Photo

Tyske myndigheter har pågrepet en 93 år gammel mann som skal ha vært vokter i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig. Hans Lipschis kan nå bli tiltalt for medvirkning til massedrap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lipschis ble pågrepet hjemme hos seg selv og ble mandag framstilt for en dommer som sendte ham i varetekt. Det arbeides nå med en siktelse mot ham, het det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Stuttgart i Sør-Tyskland.

93-åringen står på listen over de mest ettersøkte krigsforbryterne som nazijegerne ved Simon Wiesenthal-senteret har satt opp. Under andre verdenskrig skal han ha gjort tjeneste i de beryktede SS-avdelingene som gikk under navnet «Totenkopf», «Dødningehode».

Les også: Nye Holocaust-funn sjokkerer

Han skal selv ha hevdet at han gjorde tjeneste som kokk og ikke vakt, men ifølge påtalemyndigheten hadde han større ansvar enn som så.

– Han deltok i massedrap og forfølgelse av uskyldige mennesker, for det meste jøder, heter det i en rapport fra Wiesenthal-senteret.

Hans Lipschis kommer opprinnelig fra Litauen og flyttet i 1956 til USA, men ble i 1983 utvist derfra og sendt til Tyskland, der han bodde i Aalen i delstaten Baden-Württemberg sør i landet. Han er én av rundt 50 gjenlevende medlemmer av staben i Auschwitz.

Les også: Ringnes vil pusse opp nazi-monument i Oslo

Personvernpolicy