Meny

Mattilsynet: Elleve avvik etter hestekjøtt-saken

HESTEKJØTT: Mattilsynet har funnet udeklarert hestekjøtt i lasagne som skulle vært trukket fra markedet. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har funnet elleve avvik etter å ha tatt 106 prøver av gatekjøkkenmat og mat merket som storfekjøtt i butikk. Kontrollørene så både etter svinekjøtt og hestekjøtt.

Undersøkelsene ble satt i gang etter at det i februar ble varslet om funn av hestekjøtt i ferdiglasagne fra Findus.

Mattilsynet fant lasagne med udeklarert hestekjøtt hos Coop som skulle vært trukket fra markedet.

Resten av avvikene dreier seg om udeklarert svinekjøtt i storfeprodukter. Mattilsynet har gått til anmeldelse i to tilfeller, mot Mesterkjøtt som hadde svinekjøtt i pizzafyll som skulle inneholde storfekjøtt, og produsenten Kuraas som hadde svinekjøtt i et halalprodukt.

– De andre funnene av udeklarert svinekjøtt i Kuraas-produkter styrker mistanken om svindel, heter det i sluttrapporten som oppsummerer DNA-testingen av storfeprodukter i det norske markedet.

Les også:  Funn av hestekjøtt hos taco-kjede

Det var etter at Irland offentliggjorde funn av udeklarert heste- og svinekjøtt i storfeprodukter i januar at det i EU ble avslørt en rekke tilfeller av svindel der storfekjøtt var byttet ut med billigere kjøtt.

– For matmyndighetene har hestekjøttsaken understreket at det ikke er nok for virksomhetene å sjekke papirene som følger maten. DNA-prøver er noe vi kommer til å fortsette med, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Les også:  Hestekjøtt i IKEAs kjøttboller

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus