– Jeg har aldri følt meg så dum før som i kontakt med Nav

KRITIKK FRA UFØRE: To av tre nye uføre opplevde at dialogen med Nav hadde vært mangelfull, mens en av tre hadde god erfaring med systemet. Illustrasjonsfoto: Andreas Lunde (ABC Nyheter)
KRITIKK FRA UFØRE: To av tre nye uføre opplevde at dialogen med Nav hadde vært mangelfull, mens en av tre hadde god erfaring med systemet. Illustrasjonsfoto: Andreas Lunde (ABC Nyheter)

«All kommunikasjon med Nav tilsier at du er en idiot», slik beskriver en fersk uførepensjonist sine erfaringer med Nav i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den nye rapporten «Nye uførepensjonister. Erfaringer med Nav» fra analyseselskapet Proba samfunnsanalyse, kommer brukerne selv til orde med sine erfaringer fra Nav-systemet.

– Mange forteller at det har vært vanskelig å få kontakt med veileder. En del vet ikke en gang hvem de har hatt som veileder i Nav, sier Proba-medarbeider Pia Dybvik Staalesen ifølge magasinet Velferd.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet som Nav ligger under. Den er basert på intervjuer med 58 personer mellom 20 og 50 år som har fått innvilget hundre prosent uførepensjon.

Les også: Nav fikk flest til å klage i fjor

– Han skjelte meg ut, sa jeg løy

To av tre opplevde at dialogen med Nav var mangelfull, mens én av tre hadde god erfaring med systemet.

De som er fornøyde med dialogen med Nav har en del sammenfallende tilbakemeldinger: De fikk den informasjonen de trengte da de trengte den, de fikk tak i en saksbehandler da de hadde behov for det, og de fleste av dem følte at de fikk påvirke prosessen og hvilke tiltak som skulle forsøkes, ifølge rapporten.

Les også: Ringte Nav 100 ganger på en dag

Men den mye større andelen som var misfornøyde, hadde helt andre erfaringer enn dette. Og kritikken er skarp:

«Jeg ville ha en samtale med Nav. Jeg ringte og ringte. Det var aldri noen som ringte meg tilbake, de sa de skulle ringe tilbake, nye personer hele tida», forteller en kvinne.

«All kommunikasjon med Nav tilsier at du er en idiot, jeg har aldri følt meg så dum før som i dette systemet. Du blir en byrde, ikke en ressurs lenger», forteller en mann som nettopp har blitt ufør.

Les også: Kvinne kan ha rett til yrkesskadeerstatning etter fall under minnestund for kollega

«Umulig! Når man får brev uten signatur, ikke vet hvem veilederen din er… du må være en medspeller, men når Nav ikke spiller med, så ender man opp med å møte seg selv i døra», opplevde en tredje.

«Han [saksbehandleren] skjelte meg ut. Sa jeg løy. Hvis han hadde lest saken min, så hadde han visst. Jeg hadde det kjempebra i arbeidslivet, og der satt jeg og ikke fikk noe respekt. Og ble så sett på som en løgner. [...] Nå har jeg fått helt angst. Jeg klarer ikke åpne posten fra Nav lenger», forteller en fjerde.

Les også: Ingen vet hvor mange som får erstatning for yrkes-kols

– Fullstendig demotiverende

Mange av deltakerne i undersøkelsen hadde vært i Nav-systemet i mange år før de ble uføre. De fleste hadde deltatt på ulike arbeidsrettede tiltak. En del av disse tiltakene skulle avklare den enkeltes arbeidsevne og muligheter på arbeidsmarkedet. Så godt som alle som hadde deltatt på arbeidsavklaring, hadde dårlig erfaring med disse tiltakene.

Mange opplevde at de ble satt til arbeidsoppgaver som var lite relevante for deres kompetanse og dårlig tilpasset deres helseproblemer.

De fleste hadde imidlertid forståelse for at de måtte på arbeidsavklaring, men deres erfaring var at dagens ordning ikke fungerte:

– Noen av dem vi har intervjuet, fortalte at de opplevde arbeidsavklaringen som fullstendig demotiverende. Noen syntes det var nedverdigende, forteller Pia Dybvik Staalesen i Proba til Velferd.

Les også: - Røykere får ikke erstatningen de har krav på

Tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud i Nav mener det er lærdom å hente fra rapporten. Han påpeker likevel at rapporten ikke nødvendigvis gir et dekkende bilde av situasjonen i dag, fordi to av tre som er med i Proba-undersøkelsen, har vært ute av arbeid i mer enn ti år.

– Det betyr at de var brukere før Nav ble etablert, og undersøkelsen ser ut til å bekrefte at disse er mindre fornøyde enn nyere brukere. Brukerundersøkelser viser at flere enn før opplever at de blir møtt med respekt, sier Nav-direktøren til Velferd.

Personvernpolicy