Meny

FrP vil også stanse dansker

I den tredje versjonen av Fremskrittspartiets egen pressemelding om tiltak mot tigging og kriminalitet, sier nestformann Per Sandberg at ikke bare romfolk, bulgarere og franskmenn skal kunne stanses ved grensa, men også dansker. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av helgen har Fremskrittspartiet lagd en tredje versjon av en pressemelding om tigging. Nå mener nestleder Per Sandberg at også kriminelle dansker kan stanses på grensa.

Like før helgen vakte det stor oppmerksomhet da nestlederen i Fremskrittspartiet Per Sandberg, åpnet for å stanse bulgarere og franskmenn - og ikke bare romfolk - ved grensa.

Nå har partiet publisert en tredje variant av sin pressemelding om strakstiltak mot tigging og kriminalitet.

I den udaterte versjonen som nå ligger på hjemmesidene, sier Sandberg at «det kunne like godt stått dansker og alle nasjonaliteter i Schengen-området».

- Jeg kan ta en viss selvkritikk i forhold til formuleringene. Enkelte journalister må vi være så korrekte med - slik at de ikke kan vri og vende på det vi sier, utdyper Per Sandberg som mener partiets budskap uansett er klart.

Han presiserer at det partiet ønsker er å stanse dømte kriminelle på grensa, men at også personer som politiet mottar bekymringsmeldinger om skal kunne stanses.

- Dette er mulig innenfor dagens regelverk, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Sandberg mente før helgen at dette kunne politiet gjøre fordi de nevnte nasjonalitetene «bryter den alminnelige ro og orden og samtidig er det bevist at mange bedriver kriminalitet».

Nå understreker han at dette ikke handler om statsborgskap eller etnisitet.

Bakgrunn: Nå vil Frp stanse franskmenn på grensa

Det var i  slutten av april la partiet frem en første versjon av pressemeldingen. I denne ble det bare nevnt «romfolk».

Torsdag kveld i forrige avviste Sandberg likevel i Kveldsnytt at han skal ha nevnt romfolk. Og samme kveld ble bulgarere og franskmenn føyd til.

Nyanserer sine utsagn

Mandag har det kontroversielle avsnittet i pressemeldingen blitt skrevet om nok en gang. Nå står det et nytt tillegg som nyanserer utsagnene ytterligere:

«...etc. uavhengig av nasjonalitet. Når man vet av erfaring at folk bryter den alminnelige ro og orden, samt bedriver kriminalitet, kan disse stoppes ved landegrensen».

Les også:  Politiet venter storinnrykk av tiggere i sommer

Etter at ABC Nyheter og andre media skrev om at franskmenn ble hengt ut som potensielle tiggere og kriminelle, ble saken også plukket opp av franske media som blant annet var bekymret for Norge som turistmål.

Per Sandberg sier at han har mottatt mange henvendelser fra franske og bulgarske medier i helga.

- Dette handler ikke om romfolk, bulgarere, franskmenn eller dansker. Det norske lovverket gjelder alle.

- Jeg mener jo at det beste vil være å forby tigging. Men vi må også kunne benytte oss av verktøyene som finnes i politiloven og utlendingsloven.

Han ønsker at det skal opprettes politiposter ved grensene og at tollvesenet skal få begrenset politimyndighet. Partiet har ikke gjort noen analyser av hva dette vil medføre av økte kostnader.

- Vi må gjøre en kost/nytte-kalkyle. Gjør vi ikke noe nå, så vil kostnadene også bli enorme.

- Og jeg tror heller ingen andre har regnet på kostnadene, sier Sandberg.

To nye avsnitt

I dagens pressemelding fra Sandberg og Frp er det også føyd til to nye avsnitt:

«Sandberg har fått kraftig kritikk fra politiske motstandere og en rekke medier har antydet at FrP stigmatiserer folkegrupper og setter romfolket i bås. Venstres Trine Skei Grande gikk så langt som å hevde at FrP ønsker en «jødeparagraf».

– Dette gjelder organiserte kriminelle fra andre land. Jeg har fått kritikk og noen har gått så langt som å kalle meg rasist. For å vise eksempler og svare på kritikken, nevner jeg også bulgarere og franskmenn. Dette er eksempler. Det kunne like godt stått dansker og alle nasjonaliteter i Schengen-området. Det er hjemmel i lovverket for å stanse utenlandske organiserte kriminelle grupper på grensen, sier Per Sandberg.»

Oppdatert 10.34 med kommentarer fra Per Sandberg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus