Meny

Davidsen avviser hestehandel om LO-toppen

Gerd Kristiansen (57) ble mandag valgt som ny LO-leder på LO-kongressen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundets toppsjef Jan Davidsen avviser kategorisk at han har inngått en politisk hestehandel med Fellesforbundet for å få Gerd Kristiansen valgt som ny LO-leder.
Fakta om Gerd Kristiansen:

* Gerd Kristiansen (57) er utdannet hjelpepleier og har jobbet på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

* Hun ble valgt til nestleder i LO på LO-kongressen for fire år siden.

* Fra 2005 var hun 1. nestleder i Fagforbundet. Dette vervet hadde hun fram til hun ble LO-nestleder.

* Gerd Kristiansen var hovedtillitsvalgt i Norsk Helse- og Sosialforbund i Troms i ti år.


LOs valgte ledelse telle åtte personer og se slik ut:

* Leder: Gerd Kristiansen (Fagforbundet)

* Nestledere: Tor-Arne Solbakken (Norsk Tjenestemannslag) og Hans-Christian Gabrielsen (Fellesforbundet)

* Førstesekretær med stemmerett i sekretariatet: Peggy Hessen Følsvik (Handel og Kontor).

* Øvrige LO-sekretærer: Terje Olav Olsson (El- og IT-forbundet), Renee Rasmussen (Musikernes Fellesorganisasjon), Are Tomasgard (Industri Energi), Trude Tinnlund (Fellesforbundet).

Valgkomiteen består av 11 medlemmer. Søndag ettermiddag startet de innspurten før ledervalget.

– For fire år siden byttet vi ut Geir Mosti i LO-ledelsen med det beste vi hadde, nemlig Gerd Kristiansen. Det kan ikke ha kommet som noen overraskelse at hun ble vår kandidat nå. Og jeg håper at ingen tror at det er gjort et salg for å få til det, sa en tydelig provosert Davidsen fra talerstolen under LO-kongressen.

«Nedrige», kalte han påstandene om en politisk hestehandel med Fellesforbundet om å si ja til konsekvensutredning utenfor Lofoten.

Ryktene om en slik avtale har svirret i korridorene i Folkets Hus, og Sør-Trøndelag LOs Arne Byrkjeflot luftet dem fra talerstolen like før kongressen gikk til valg.

Les også: LO gir pengestøtte til Rødt

Partibok

Byrkjeflot som er Rødt-politiker, ville også vite om det er umulig for andre enn Ap-folk å bli valgt inn i LOs ledelse. Alle åtte som sitter der, hører hjemme i Arbeiderpartiet.

– Jeg kan forsikre deg om at det ikke ett eneste sekund har vært drøftet partitilhørighet i valgkomiteen, sa komitéleder Hans O. Felix i sitt svar til Byrkjeflot.

Komiteens enstemmige innstilling ble deretter klappet igjennom – post for post. Det innebærer at Gerd Kristiansen (57) fra Fagforbundet er ny leder av Landsorganisasjonen i Norge. Hun får følge av nestlederne Tor-Arne Solbakken og Hans-Christian Gabrielsen.

Takket Solbakken

– Jeg har lyst til å takke Tor-Arne fordi at han valgte å sette LO foran egne interesser når han så at det kanskje var jeg som skulle bli ny LO-leder. Han har vist storsinn, sa Kristiansen i sin takketale.

Solbakken valgte å fortsette som nestleder til tross for at han hadde mest lyst til å bli LO-leder selv.

Valgkomiteens enstemmige innstilling ble klappet gjennom, post for post, av delegatene på LO-kongressen i Folkets Hus mandag ettermiddag.

LOs nyvalgte ledelse teller åtte personer og har bred representasjon fra sju ulike forbund. I tillegg til leder og nestledere har førstesekretæren stemmerett som fast medlem av LOs sekretariat. Handel og Kontors Peggy Hessen Følsvik får denne jobben.

De øvrige sekretærene blir Terje Olav Olsson (EL & IT Forbundet), Renee Rasmussen (Musikernes Fellesorganisasjon), Are Tomasgard (Industri Energi) og Trude Tinnlund (Fellesforbundet).

Ut av LO-ledelsen går Roar Flåthen, Ellen Stensrud, Trine Lise Sundnes og Kristian Tangen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus