Meny

Bygger ikke veier som lønner seg mest

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen sammenheng mellom lønnsomhet og hvilke veieprosjekter som blir bygget i Norge. Det er konklusjonen i en ny rapport.

I Sverige er lønnsomhet avgjørende for om et veiprosjekt blir prioritert. Slik er det ikke i Norge, konkluderer forskerne i Concept-programmet, skriver Aftenposten.

Programmet, som er Finansdepartementets forskningssatsing, ble etablert for å sikre at offentlige penger brukes på en mest mulig fornuftig måte. Forskerne har studert veiprioriteringer i de to landene, og sammenlignet prosessene.

– Når vi bruker store summer til å utvikle samfunnsøkonomiske nyttekostnadsanalyser for veiprosjektene, så er det betenkelig at disse analysene ikke blir brukt, sier forsker Morten Welde ved Concept-programmet.

Han presiserer at dette helt og holdent er Vegvesenets prioriteringer.

Les også: Dårlige veier fører til flere ulykker

Direktør Lars Aksnes i Vegdirektoratet erkjenner at de beregner lønnsomheten, men ikke prioriterer etter den.

– Årsaken er at vi ennå ikke har et ferdig utbygd veinett i Norge. Vi mangler 500 milliarder kroner etter våre beregninger, før vi har en grunnstamme på veinettet som har en akseptabel standard, sier Aksnes

Han sier det er så mange dårlige veier i Norge at de må prioritere å bygge opp veinettet først. Aksnes sier at sannsynligheten er stor for at de vil prioritere etter lønnsomhet når grunnstammen er på plass.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus