Positive til skattelette for norske bedrifter

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen la fram tiltakene på en pressekonferanse søndag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen la fram tiltakene på en pressekonferanse søndag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både opposisjonen og deler av næringen tar godt imot regjeringens forslag om å redusere avskrivningene til oljeindustrien med 3 milliarder kroner og gi norsk fastlandsindustri tilsvarende i skattelettelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlet anslås regjeringens forslag å gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050. Det tilsvarer ifølge regjeringen et årlig beløp på i underkant av 3 milliarder kroner.

Den varslede innstrammingen for oljeindustrien vil føre til svekket konkurransekraft på norsk sokkel, mener Norsk olje og gass.

– Stabilitet og forutsigbarhet har vært bærende for konkurransekraften på norsk sokkel. De foreslåtte endringene fra regjeringen vil svekke denne konkurransekraften, sier næringspolitisk direktør Erling Kvadsheim i Norsk olje og gass.

Les også: Øker skatten for oljenæringa - andre næringer får skattelette

Kvadsheim får støtte av administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO som sier til NTB at hun er kritisk til brå endringer i oljenæringens forutsetninger, men samtidig positiv til økt satsing på Fastlands-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattesatsen for norske bedrifter reduseres fra 28 prosent til 27 prosent, og regjeringen opplyser samtidig at dette er et første skritt i en større omlegging av bedriftsbeskatningen. Høyre-leder Erna Solberg synes det er utmerket at Ap setter Høyre-politikk ut i livet.

– Flere av disse grepene har for lengst vært foreslått av Høyre. Og jeg vil oppmuntre statsministeren til å holde fast på tanken om at skattelettelser er bra, sier Solberg.

– Norge i utakt

Bedriftenes mulighet til avskrivninger ved investeringer i maskiner og lignende økes fra dagens 20 prosent til 30 prosent. Den økonomiske fordelen er beregnet til omtrent 400 millioner kroner årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stoltenberg lover LO ny pakke mot sosial dumping

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier Norge har for store forskjeller i skattleggingen sammenlignet med våre naboland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens forslag går i riktig retning, men vi må legge til rette for investering og vi må ha en permanent avskrivningssats på 30 prosent, sier Sunde.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier det er bra regjeringen bedrer rammebetingelsene for norsk næringsliv og at de nå velger Frp-inspirerte løsninger.

– For kun kort tid siden advarte de rødgrønne mot endrede avskrivningsregler. Nå er det plutselig et bra grep, sier Solvik-Olsen.

Les også: - Nå ser vi skillet i skattepolitikken

Venstres nestleder Terje Breivik sier det er bra at regjeringen tar todelingen i økonomien på alvor og vil gjøre Norge mindre oljeavhengig. Han er imidlertid kritisk til at regjeringens tiltak ikke iverksettes umiddelbart.

– Tre av fire tiltak som regjeringen fremmet søndag har Venstre foreslått tidligere, senest i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2013, sier Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer til forskning og teknologiutvikling

Regjeringen ønsker også å styrke SkatteFUNN-ordningen med 100 millioner kroner. SkatteFUNN er en skattefradragsordning der bedrifter kan søke om redusert skatt på investering i forskning og teknologiutvikling.

Les: - Stoltenberg har tyvlyttet på Høyre

KrF-leder Knut Arild Hareide sier regjeringens skattelettelser er gledelige, men mener at også den særnorske formuesskatten må fjernes og at satsingen på SkatteFUNN må økes ytterligere.

Formuesskatten økes for sekundærboliger og næringseiendom fra 50 prosent til 60 prosent av anslått markedsverdi. Dette vil ifølge regjeringen gi staten økte inntekter på omtrent 500 millioner kroner. Regjeringen medgir at grepet isolert sett kan føre til høyere leiepriser for enkelte.

– Problemet er at det i Norge er mer lønnsomt å plassere penger i bolig framfor næringsvirksomhet. Det ønsker vi å gjøre noe med. Samtidig kan vi bidra til å dempe prispresset i boligmarkedet, sier Jens Stoltenberg.