Sterk misnøye med Hollandes første år

François Hollandes første år som fransk president har vært en eneste lang motbakke. Titusener av franskmenn viste sin misnøye med sosialistlederen i Paris' gater søndag. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix 

sz31ab9f: Sosialistlederen François Hollande vant presidentvalget i Frankrike for ett år siden. Men i dag er han en av historiens minst populære franske statsledere, og bare én av fire franskmenn mener han gjør en god jobb. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix.
François Hollandes første år som fransk president har vært en eneste lang motbakke. Titusener av franskmenn viste sin misnøye med sosialistlederen i Paris' gater søndag. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix sz31ab9f: Sosialistlederen François Hollande vant presidentvalget i Frankrike for ett år siden. Men i dag er han en av historiens minst populære franske statsledere, og bare én av fire franskmenn mener han gjør en god jobb. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener av franskmenn demonstrerte søndag i Paris mot president François Hollande. I sitt første år ved makten har han ikke klart å gjøre noe med rekordhøy arbeidsledighet og svak vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var den franske venstresiden som hadde mobilisert kraftig for å demonstrere mot regjeringen. Mandag er det nøyaktig ett år siden Hollande vant valget og ble landets første sosialistiske president siden François Mitterrand.

Men venstresiden mener Hollande har forrådt sine tilhengere ved å føre en tyskinspirert kuttpolitikk, som svekker arbeidstakernes rettigheter snarere enn å skape jobber og vekst.

François Hollande har allerede klart å bli en historisk upopulær president: I dag mener bare én av fire franskmenn at han gjør en god jobb.

Les også: Kontoløgn rammer Hollande

Hardt angrep

Den radikale Venstrefrontens leder Jean-Luc Mélenchon ble nummer fire i presidentvalget og ga Hollande sin støtte i den avgjørende runden. Men i tiden etter valget er han blitt en av presidentens hardeste kritikere.

– Vi ønsker ikke at finansverdenen skal sitte med makten! Vi godtar ikke innstrammingspolitikken! sa Melenchon i en tale til demonstrantene i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anklaget Hollande for å bidra til Europas økonomiske krise ved å sette «interessene til aksjeeiere og storkapitalen og europeisk innstrammingspolitikk» i fokus på bekostning av arbeidere.

Demonstrantene samlet seg på den ikoniske Place de la Bastille, hvor den franske revolusjonen utspilte seg.

Også norsk-franske Eva Joly, som stilte som presidentkandidat for De grønne i fjor, talte under protesten.

Trøblete økonomi

Hollande lovte i valgkampen at å skape nye jobber og vekst ville være hans viktigste mål. Men i dag er 3,2 millioner franskmenn uten jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den økonomiske veksten blir også svakere enn antatt, og Hollande har måttet be EU om mer tid til å nå sine mål for redusert budsjettunderskudd.

Les også: Franskmennene har mistet troen på Hollande

Hollande har tatt grep for å gjøre noe med Frankrikes grunnleggende problemer, som svekket konkurranseevne, blant annet ved å gjøre arbeidsmarkedet mer fleksibelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å kjøpe seg tid har presidenten i tillegg satt i verk kortsiktige tiltak. Han har opprettet offentlige jobber for ungdom i belastede områder og laget et bonussystem for bedrifter som ansetter unge og beholder eldre arbeidstakere.

Møtes mandag

Men fremgangen havner i skyggen av Hollandes image, skriver DPA i en analyse.

– Det viser en forvirret konsensusmann, som verken greier å utøve myndighet i regjeringen sin eller skaffe seg tillit i en befolkning som liker at presidentene deres har en monarkisk stil, skriver nyhetsbyrået.

Redaktør Dominque Seux i finansavisen Les Echos oppsummerer overfor radiostasjonen France Inter Hollandes dilemma slik:

– François Hollande har kanskje riktig kurs, men ikke autoriteten. Nicolas Sarkozy hadde autoriteten, men ikke kursen.

Sarkozy var Hollandes forgjenger i presidentstolen.

Regjeringen møtes mandag for å stake ut kursen de nærmeste månedene. Hovedfokus blir nok en gang å skape nye arbeidsplasser og vekst og få statsfinansene under kontroll.