THE LIBERATOR

Lager pistol med 3D-printer

Plastpistol: Cody Williams har produsert verdens første 3D-printede plastpistol og vil offentliggjøre tegningen slik at alle skal skrive ut sin egen. Foto: Forbes.
Plastpistol: Cody Williams har produsert verdens første 3D-printede plastpistol og vil offentliggjøre tegningen slik at alle skal skrive ut sin egen. Foto: Forbes.

Amerikansk student vil gjøre beskrivelsen tilgjengelig for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny teknologi kan gjøre at amerikanernes enkle tilgang til håndvåpen kan bli enda enklere:

For åtte måneder bestemte den 25 år gamle jusstudenten Cody Wilson seg for å bygge verdens første helt 3D-printede håndvåpen, skriver Andy Greenberg i Forbes.

Nå har Wilson printet ut pistolen han har kalt the Liberator.

Og ikke bare det. Han har startet en nonprofit organisasjon, Defense Distributed, som planlegger å gjøre byggebeskrivelsen tilgjengelige på nettet.

Meningen er at folk skal finne et rikt utvalg av våpentegninger her etterhvert. Det betyr at alle med tilgang til en 3D-printer som er i stand til å produsere i de riktige plastmaterialene vil kunne skaffe seg en Liberator - og etter hvert andre våpen.

Les også: NTNU har en av verdens mest avanserte 3D-printereLes også: NRA-topp: Boston-borgerne manglet våpen

Enkel pistol

Liberatoren, eller frigjøreren på norsk, er bygget på av 16 deler og Wilson har skrevet dem ut i ABS-plast i en Stratasys, Dimension SST.

Den samme maskinen leveres i Norge av selskapet Protech i Moss.

Den eneste delen som ikke er printet i plast er tennstemplet som er i metall. I tillegg har Wilson lagt inn 170 gram metall for at våpnet skal følge lovverket i USA og være synlig i en metalldetektor. Våpenet kan bruke standard ammunisjon i flere ulike kalibre fordi løpet kan skiftes ut.

Selv om the Liberator er det første komplette våpenet de planlegger å legge ut byggebeskrivelsen av, har gruppen allerede lagt ut printbare tegninger av magasiner til populære automatgeværer og andre deler.

Les også: Denne 3D-printeren kan du ha hjemme

Møter motstand

Det har ikke gått upåaktet hen at våpen kan blir nesten latterlig tilgjengelig og bli unndratt alle slags kontrollmekansimer.

Statasys, som produserer 3D-printerne Defense Distributed har brukt, kansellerte i fjor en leieavtale med dem da de hørte hvordan utstyret ble brukt.

Amerikanske politikere har også begynt å røre på seg og kongressrepresentanten Steve Israel har tatt til orde for å introdusere lovverk som retter seg inn mot 3D-printing av våpen.

Les også:

Den industrielle revolusjon 2.0

Denne printeren skriver 70 sider i minuttet til halvparten av prisen

Styrer roboten med tankene

Personvernpolicy