Syria kaller Israels bombing en krigserklæring

Israels luftangrep mot et militært forskningssenter ved Damaskus er en krigserklæring, tordner Syrias viseutenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel bombet natt til søndag forskningssenteret, som ligger i forstaden Jamraya like nord for den syriske hovedstaden. Dagen i forveien bombet Israel en våpenlast i Syria.

Israel har foreløpig ikke offisielt kommentert angrepene, men anonyme tjenestemenn har bekreftet at de har funnet sted.

Angrepet søndag representerer en allianse mellom Israel og islamistiske terrorister, fremholder Syrias viseutenriksminister Faisal al-Mekdad i et intervju med den amerikanske TV-stasjonen CNN. Han legger til at Syria kommer til å svare på angrepet på et passe tidspunkt og på en passende måte.

– Israels aggresjon åpner døren for alle muligheter, sier Syrias informasjonsminister Omran Zoabi.

Les også: Israel angriper Syria igjen

Frykt for storkrig

Eksperter har allerede i lang tid varslet at borgerkrigen i Syria, som har pågått i to år og krevd over 70.000 menneskeliv, kan ende i en regional storkrig med uante konsekvenser.

Den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Syrias naboland Libanon har allerede engasjert seg på regimets side i Syria. Iran, en nær alliert av både Syria og Hizbollah, fordømmer det israelske angrepet og ber landene i Midtøsten om å samle seg mot Israel.

Også både Egypt og Den arabiske liga fordømmer Israels «aggresjon» mot Syria og krever at FN nå griper inn.

Men USAs president Barack Obama mener Israel har en rett til å beskytte seg mot leveranser av avanserte våpen til Hizbollah, som i 2006 utkjempet en blodig krig mot Israel.

– Konstant bekymring

Sikkerhetsanalytiker Jan Hallenberg fra Försvarshögskolan i Stockholm peker på at alliansen Iran-Syria-Hizbollah er en konstant bekymring for Israel. Han tror derfor Israel med angrepet ønsket å sende et signal til Iran.

– Dette er en maktdemonstrasjon: Hit, men ikke lenger.

Hallenberg peker på at forholdene i Syria risikerer å destabilisere hele regionen, og at flyangrepene er et eksempel på det.

– Dette viser spredningsfaren i denne konflikten. Det er fryktelig store risikoer, sa analytikeren til nyhetsbyrået TT etter Israels første angrep lørdag.

Da var det trolig en våpentransport på vei til Hizbollah i Libanon som ble truffet. En diplomatkilde i Beirut har sagt at det var bakke-til-luft-raketter som nylig var levert fra Russland, som ble ødelagt.

Bekrefter angrep

Kraftige eksplosjoner kunne høres i Damaskus litt over midnatt søndag da Israel på nytt gikk til aksjon. En anonym israelsk regjeringskilde bekrefter ifølge Reuters at angrepet fant sted og at målet var iranske raketter av typen Fateh 110, som skulle leveres til Hizbollah.

Internettvideoer viser eksplosjoner og en enorm ildkule som lyser opp i nattehimmelen i utkanten av byen.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights melder at innbyggere i Damaskus så fly på himmelen før angrepet på forskningssenteret Jamraya og et ammunisjonslager.

Andre aktivister sier at en rakettbrigade og leirer for republikanergarden også kan ha blitt truffet i det tungt militariserte området.

Syrisk TV sier at angrepet er et forsøk på å heve moralen til terroristgruppene som i det siste er hardt rammet av «vår noble hær».

Personvernpolicy