Høyre-jubel for skattelettelser

Nestleder Jan Tore Sanner på talerstolen under Høyres landsmøte lørdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Nestleder Jan Tore Sanner på talerstolen under Høyres landsmøte lørdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

- Man skulle tro de hadde tyvlyttet til Høyres landsmøte, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner om regjeringens forslag til skattelettelser for fastlandsindustrien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(GARDERMOEN/ABC NYHETER:) Regjeringen foreslår søndag å redusere avskrivningene til oljeindustrien med 3 milliarder kroner. Norsk fastlandsindustri får tilsvarende i skattelettelser.


- Det er gode forslag, som er et skritt i riktig retning. Man skulle nesten tro at Stoltenberg har tyvlyttet på Ernas landsmøtetale, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til ABC Nyheter.

Regjeringen ønsker også å styrke SkatteFUNN-ordningen med 100 millioner kroner. SkatteFUNN er en skattefradragsordning der bedrifter kan søke om redusert skatt på investering i forskning og teknologiutvikling. Bedriftene vil ha krav på fradraget forutsatt at vilkårene er oppfylt og prosjektet godkjent av Norges forskningsråd.

- Jeg er glad for at de nå forbedrer SkatteFUNN, avskrivningsregler for maskiner og skattesatsen for bedriftene, sier Sanner. Skattesatsen for norske bedrifter reduseres fra 28 prosent til 27 prosent og regjeringen opplyser samtidig at dette er et første skritt i en større omlegging av bedriftsbeskatningen.

Les også: Øker skatten for oljenæringa - andre næringer får skattelette

Bedriftenes mulighet til avskrivninger ved investeringer i maskiner og lignende økes fra dagens 20 prosent til 30 prosent, noe som betyr at de vil betale lavere skatt sammenlignet med i dag. Den økonomiske fordelen er beregnet til omtrent 400 millioner kroner årlig.

- SkatteFUNN forverret Regjeringen i 2007, nå forbedrer de for 2014. De omgjør egentlig sitt eget vedtak. Med avskrivingsreglene har det vært forbedringer i 2009, forverringer i 2011 og forbedringer nå i 2014. Jeg synes det er bra at de forbedrer, men det er også viktig med forutsigbarhet og at man sørger for at disse forbedringene nå blir stående, sier Sanner.

Skatteøkning for oljeindustrien

Samlet anslås regjeringens forslag å gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050. Det tilsvarer ifølge regjeringen et årlig beløp på i underkant av 3 milliarder kroner.

Endringen fører til at oljeselskapene må bære en større del av kostnadene ved investeringene selv.

- Dette må vi se nærmere på, foreløpig er vi avventende. Vi må se på hvilke virkninger dette vil ha, sier Sanner.

- Man har lenge sett at vi har hatt en todeling i næringslivet, der olje- og gassvirksomheter går veldig bra, mens andre konkurranseutsatte virksomheter sliter med kostnadsnivå og nedgang i Europa. Derfor er det både nødvendig og riktig å komme med disse virkemidlene. Men dette er bare et skritt, det er nødvendig å ta flere skritt for å sikre norske arbeidsplasser, sier Sanner.

Les også: Vil ha verneplikt for kvinner

Formuesskatt

Formuesskatten økes for sekundærboliger og næringseiendom fra 50 prosent til 60 prosent av anslått markedsverdi.

- Man burde gått motsatt vei. Formuesskatten rammer norskeide arbeidsplasser, sier Sanner. Økt verdivurdering av sekundærboliger vil ifølge regjeringen dempe prisutviklingen i boligmarkedet og gi staten økte inntekter på omtrent 500 millioner kroner.

- Å skjerpe skatten på sekundærboliger kan kanskje virke noe prisdempende i boligmarkedet, men det kan også føre til at de som leier bolig får høyere leie. Dette forslaget er jeg kritisk til, sier Sanner.

Personvernpolicy