Vil ha verneplikt for kvinner

Ine Eriksen Søreide på talerstolen under Høyres landsmøte på Clarion Hotel Gardermoen søndag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Ine Eriksen Søreide på talerstolen under Høyres landsmøte på Clarion Hotel Gardermoen søndag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Høyres landsmøte gikk inn for å utvide den allmenne verneplikten til å gjelde begge kjønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(GARDERMOEN/ABC NYHETER:) Etter en debatt søndag gikk partiet med stort flertall inn for dissensforslaget fra mindretallet i programkomiteen, som ønsket å “utvide den allmenne verneplikten til å gjelde begge kjønn, og modernisere den i tråd med Forsvarets behov”.


- Et moderne Forsvar trenger variert kompetanse, og Forsvaret vil ha likestilt verneplikt, sa leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide.

Hun gikk inn for dissensforslaget om utvidelse av verneplikten.

- Det som er verdt å forsvare, bør forsvares av oss alle sammen, både kvinner og menn, sa hun.

Det store flertallet av dem som tok til talerstolen i løpet av debatten gjorde det for å forsvare den kjønnsnøytrale verneplikten.

- Se for dere at det var i dag vi opprettet Forsvaret. Hvordan ville vi da sett for oss å opprette en plikt og samfunnsorden for bare et kjønn? Forsvaret fortjener at de skal kunne velge de beste hodene blant begge kjønn. Verneplikt for alle vil kunne sende et kraftig signal om at kvinner har en rett, men også en plikt til å forsvare vårt land, sa leder for Høyres Kvinneforum Julie Margrethe Brodtkorb.

- Kjønnsnøytral verneplikt burde være en selvfølge i Norge i dag. Jeg mener kvinner burde ha rett og plikt til å delta i Forsvaret. Hvor mange som skal gjennomføre førstegangstjenesten er en politisk vurdering, sa major Regina Alexandrova i programkomiteen.

- For meg er ikke dette en kvinnekamp, men det handler om å skaffe de beste. Mitt budskap som kvinne og med erfaring som major i Forsvaret er at vi trenger kjønnsnøytral verneplikt.

Personvernpolicy