Bygg i Bangladesh ikke bygd for fabrikker

Her jobbet over 3000 arbeidere da bygget raste. Over 550 mennesker døde. Foto: Munir uz Zaman/AFP - NTB scanpix.
Her jobbet over 3000 arbeidere da bygget raste. Over 550 mennesker døde. Foto: Munir uz Zaman/AFP - NTB scanpix.

Over 600 mennesker er til nå funnet døde etter bygningskollapsen i Bangladesh. Bygget var ikke konstruert for å romme fabrikker, sier arkitekten som tegnet bygningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var bygd for kjøpesenter, banker og kontorer, ikke for fabrikker, sier arkitekt Masood Reza, som fortvilet var vitne til hvordan hundrevis av fabrikkarbeidere lå under ruinene og ropte på hjelp.

Søndag kunngjorde hæren, som koordinerer bergingsarbeidet, at 610 personer nå var funnet omkommet. Godt over 3.000 mennesker befant seg inne i det ni etasjer høye huset da det raste sammen i forrige uke.

Masood Reza anklager eieren, Sohel Rana, som nå risikerer dødsstraff, for å ha ignorert de grunnleggende reglene for bygningsstruktur som førte til at bygget kollapset.

Reza sier at hans firma bygde bygget, og at de opprinnelige planene var for et bygg på seks etasjer, ikke for tre ekstra etasjer, og at det ikke var bygd for tunge maskiner som generatorer.

– Da vi tegnet bygget, sa eieren aldri at det skulle brukes til fabrikker, sier Reza.

Rundt 3.000 arbeidere som sydde klær på lange rekker med symaskiner, var på jobb i fem fabrikker da bygget kollapset, muligens på grunn av vibrasjonene fra symaskinene og generatorene.

Personvernpolicy