Meny

Mot nord med sønnavind

FUGLENE KOMMER: Vårtrekket er godt i gang, men det kommer enda flere arter til Norge nå i mai. Dette er traner. (FOTO: Zsolt Czegledi/EPA/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kommer med varme luftstrømmer fra sør, og mange følger Glomma og andre elver nordover. 12. mai er en internasjonal dag for trekkfugler.

Trekkfuglfakta

• Om lag 225 fuglearter hekker regelmessig i Fastlands-Norge, mens 492 arter er observert her. Flertallet av fuglene som hekker i Norge, er trekkfugler.

• De fleste trekkfuglene overvintrer i Sør-Europa eller Afrika. Disse gjør såkalte langdistansetrekk. Noen, som gråtrost, tjeld, stær og heilo, overvintrer lenger nord, som i Storbritannia, Nord-Frankrike, Tyskland og Nederland.

• Den mest imponerende av trekkfuglene er trolig rødnebbternen. Den overvintrer i havområdene rundt Antarktis, og om våren trekker den så langt nord som til Svalbard. Det er bevist at en rødnebbterne har fløyet 17.500 kilometer i ett trekk.

• Et fugletrekk kan vare i mange uker, fra overvintringssted til hekkeplass. De fleste trekkfugler stopper opp flere ganger på veien nordover for å spise mat og vente på at det skal bli mer vårlig enda lenger nord.

• Værforhold og mattilgang er hovedårsaken til at fuglene trekker. De fleste klarer seg ikke i Norge gjennom en barsk vinter, men til gjengjeld har de god tilgang på mat her i hekkeperioden om våren og sommeren. Fuglene har behov for ekstra mye mat i hekketiden, rett og slett fordi de da skal ale opp unger.

Noen drar, noen blir

• Det skilles mellom trekkfugl, standfugl og streiffugl. Sjøfugl utgjør i tillegg en særegen gruppe.

• Standfugl, som kjøttmeis, skjære og kattugle, holder stand i omtrent samme område hele året. Om vinteren trekker noen standfugler inn til byområder, og flyr ut i skog- eller våtmarksområder om våren.

• Streiffugler er standfugler som gjør korte trekk. For eksempel fra Nord-Norge til Sør-Norge, eller fra Østlandet til Sør-Sverige, om vinteren.

• Sjøfugl er ikke trekkfugler i ordets rette forstand, fordi de bare flyr inn til land for å legge egg og fø opp unger. Lundene, for eksempel, holder til ute i Nord-Atlanteren når det ikke er hekkesesong.

Det er veldig slitsomt å fly i motvind. Trekkfuglene foretrekker derfor å ha vinden i halefjærene, slik at de kan flakse og seile med god framdrift mot matstasjoner og hekkeplasser i Norge. Sønnavind er som kjent et sikkert vårtegn.

Noen fugler – som gjøken – holder til sør for Sahara om vinteren. Den må tilbakelegge en distanse på minst 6000 kilometer før den kan utføre sitt ærend her til lands. Gjøkens «ko-ko» kan i disse dager høres over store deler av landet.

– Mange av fuglene vi anser som norske, overvintrer i Sør-Europa og Afrika. De bruker utrolig mye energi på å fly så langt som til Norge. Det er en stor anstrengelse og svært risikofylt, men muligheten for gevinst er naturligvis også stor. Ellers ville det jo ikke ha vært verdt bryet å komme hit, kommenterer fugleguide Simon Rix (40) som har fuglebloggen «Oslobirder».

Les også: Verdal-sensasjon: Mongolturteldue ute av kurs

Kom, så og fløy tilbake

Rix har tatt oss med til Nordre Øyeren naturreservat, sør for Lillestrøm. I dette våtmarksområdet trives fuglene godt – og dermed også fuglekikkerne.

Nordre Øyeren er Nordens største innlandsdelta. Tre elver – Leira, Nitelva og Glomma – møtes her og skyver med seg leire og mudder nedover den grunne innsjøen. Noen fugler bruker området som hekkeplass, andre som mellomstasjon før de flyr videre nordover – gjerne langs elveleier.

– Mange ender og vadefugler finner næringsrik mat i mudderet, mens andre fanger insekter som det florerer av i slike våtmarksområder. I tillegg er det rovfugler som fiskeørn, havørn og hønsehauk her. De tar fisk, smågnagere eller mindre fugler, forteller Rix mens han studerer andearten brunnakke i kikkerten.

I år har en uvanlig kald mars og en ganske kald april ført til at mange trekkfugler har utsatt ferden nordover. Og noen av dem som fløy nordover tidlig, har snudd. En sædgås, satellittmerket i Skottland, hadde først tatt turen over Nordsjøen til Jylland. Skjærtorsdag fløy den nordover, over Skagerrak og langs Glomma, til Romerike. Der ble den sannsynligvis skuffet over all isen og snøen som fortsatt lå over alt. Dagen etter var den nemlig tilbake i Jylland.

– Dette eksempelet viser at trekksesongen er sen i år. Fuglene vil ikke fly mer enn nødvendig, men denne måtte snu. Nå er denne sædgåsa for øvrig kommet tilbake. Den har slått seg ned i grensetraktene nord for Trysil, opplyser Simon Rix.

Les også: Derfor forter brevduen seg hjem

Trekker for matens skyld

På et par timer ved Nordre Øyeren ser vi minst 20 trekkfuglarter, blant annet hegre, storspove, fiskeørn, linerle, bokfink, hettemåke, krikkand, vipe, stær, heipiplerke, tjeld, ringdue, bergirisk, sivspurv, løvsanger og rødstrupe.

– Hysj. Det må være en trane. Den kommer hitover, sier fugleeksperten og kikker opp.

Noen sekunder senere kommer en grå fugl med lang hals og lange bein – og et vingespenn på minst to meter – over tretoppene. Den går inn for landing på et jorde, og slår seg ned sammen med en annen trane. Kort tid etter flyr de videre nordover.

– Da har vi også sett et tranepar i dag, smiler hobbyornitologen, som er medlem i Norsk sjeldenhetskomité for fugl. Men noen sjeldne fugler ser han ikke i dag.

April og mai, samt august og september, er gode måneder for fuglekikkere i Norge. Trekksesongen er definitivt i gang, men det kommer stadig flere fugler nå i mai. På «trekkfugldagen», som hvert år markeres den andre helgen i mai, er det med andre ord stor sjanse for å se mange fugler, både sjeldne og vanlige.

– Mat er hovedårsaken til at de kommer nordover. Man kan spørre seg hvorfor ikke alle fuglene bare blir i Afrika hele året, men det ville rett og slett ikke vært mat nok til alle der. Her hos oss finner de tydeligvis det de trenger i den varme årstiden. Det er for øvrig hannene som trekker først. De prøver å skaffe seg de beste hekkeplassene slik at de kan lokke til seg en hunn, forteller Simon Rix.

Saken fortsetter under bildet

Trekkfugldagen

Verdens dag for trekkfugler (World Migratory Bird Day) ble i 2006 innført som en FN-dag av FNs miljøprogram (UNEP). Det er egentlig snakk om to dager, fordi den markeres både lørdag og søndag den andre helgen i mai. For enkelhets skyld er denne internasjonale markeringen datert til én dag, i år søndag 12. mai.

Kjetil Solbakken, generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening, oppfordrer folk til å dra ut til gode fuglelokaliteter i nærheten av der de bor.

– I Norge er verdens dag for trekkfugler en fin anledning til å feire og glede seg over trekkfuglenes tilbakekomst. Fugletrekkene er jo et velkjent vårtegn og et hyggelig syn som oppleves best med kikkert. Dagen er til for å skape bevissthet rundt trekkfuglene og deres leveområder. Mange trekkfuglarter er dessverre i tilbakegang, først og fremst fordi habitatene de er avhengige av i overvintringsområdene, stadig blir mindre, forteller Solbakken.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Minst 40 døde i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Ny pågripelse i cyanid-saken13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55 Pogba vil at Solskjær blir i klubben15:47 KappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27 HRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23 Italiensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14 Karadzic må sone resten av livet i fengsel15:09 Frikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05 PFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet
Siste nytt
15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenMinst 40 døde i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeNy pågripelse i cyanid-saken13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55SportPogba vil at Solskjær blir i klubben15:47PengerKappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27NorgeHRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23VerdenItaliensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14VerdenKaradzic må sone resten av livet i fengsel15:09NorgeFrikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05KulturPFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus