Erna gikk på nederlag i abortsaken

Høyre-leder Erna Solberg ønsker en en innstramming av abortloven, men landsmøtet bestemte lørdag at Høyre ikke vil gå inn for dette. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg ønsker en en innstramming av abortloven, men landsmøtet bestemte lørdag at Høyre ikke vil gå inn for dette. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Høyres landsmøte går inn for å videreføre dagens abortlovgivning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(GARDERMOEN/ABC NYHETER:) Etter en følelsesladd debatt på landsmøtet gikk Høyre inn for å videreføre dagens abortlovgivning.

Dermed gikk partiets ledelse og flertallet i programkomiteen på nederlag etter en opprivende abortdebatt.

Høyres landsmøte diskuterte punktet i programkomiteens forslag om å «endre abortloven slik at egenskaper ved fosteret ikke er et selvstendig abortkriterium etter grensen for selvbestemt abort». Dette har vært Høyres politikk siden 2001, men førte til stor debatt på årets landsmøte. Landsmøtet endte med å stryke kulepunktet. Dermed går Høyre inn for å videreføre dagens abortlovgivning.

Leder av Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb, var blant dem som gikk inn for å stryke forslaget om innstramming av abortloven.

– Høyre vil ikke ha et sorteringssamfunn, men enhver kvinne som har båret på sitt barn over tre måneder har bare ett ønske, og det er å legge sitt barn til sitt bryst. Si da ikke at hun sorterer vekk sitt barn hvis hun tar det tunge valget om å ta abort, sa hun.

Les også: Abortspørsmålet hjemsøker Høyre

- Lynende forbannet

Høyre-leder Erna Solberg var på sin side tilhenger av en innstramming, av hensyn til «signalene man sender» til mennesker som lever med en funksjonshemming.

– Er det riktig at mennesker med funksjonshemninger som lever i vårt samfunn skal være stemplet som et selvstendig grunnlag for å ta abort, sa Solberg.

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen fra Hedmark Høyre ba om unnskyldning for at han ikke skrev inn en dissens etter punktet i programmet som tok til orde for å innskrenke abortloven.

– Ganske mange av oss ble lynende forbannet, men i ordnede former fordi vi er Høyre-folk, sa Oslo-representant Astrid Nøklebye Heiberg. Hun kalte forslaget om å endre abortloven «oppsiktsvekkende uklokt».

Les også: Høyre vil fjerne Brustad-bua, forenkle alkoholsalget og vurdere vin i butikker

- Diskriminerende

– Loven som den fremstår i dag oppleves som diskriminerende, sa Høyres andre nestleder og leder for programkomiteen Bent Høie avslutningsvis.

– Begrepet sykdom har endret seg som følge av hva vi kan oppdage i dag av sykdom og annerledeshet hos foster.

- God debatt

Det var ikke en utpreget nedslått partileder som møtte pressen etter voteringen.

- Også partiledere blir nedstemt, sa hun.

- Det er ikke et vanskelig nederlag å svelge, men mitt personlige standpunkt er uendret. Jeg har vendt meg til at dette kunne bli resultatet for lenge siden.

- Jeg synes det var en god debatt, og vi lever med begge standpunkt. Jeg vil fortsatt mene det ville være riktig å endre loven, sa Solberg.

- Signalet man sender er at det blir status quo i dagens situasjon.

Personvernpolicy