Kronprinsparet tett på konfliktsaker i USA

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har fått kritikk for den forestående USA-reisen, der blant annet besøk på en våpenfabrikk står på programmet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har fått kritikk for den forestående USA-reisen, der blant annet besøk på en våpenfabrikk står på programmet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsparet kommer tett på omstridte politiske saker under sitt offisielle besøk i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kronprinsparets USA-tur

*Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er på offisielt besøk til USA i perioden 5. til 9. mai

*De skal besøke Houston i anledning verdens største og viktigste oljemesse, OTC2013, Offshore Technology Conference, blant annet for å markere at Norge i 40 år har vært til stede på messen.

*Kronprinsparet reiser deretter til Fort Worth for å besøke Lockheed Martins fabrikk der.

*I San Francisco-området vil kronprinsparet blant annet være til stede på åpningen av et teknologiseminar på Stanford University og et reiselivsseminar i San Francisco samt møte nystartede, norske bedrifter.

*Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil ledsage Kronprinsparet i Houston. Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (FD) vil ledsage kronprinsparet til Fort Worth. Statssekretær Jeanette Iren Moen (NHD) vil ledsage på alle besøkssteder.

*Representanter for norsk næringsliv vil delta i programmet på samtlige besøkssteder.

(Kilde: Kongehuset.no) (©NTB)

Det gjelder både kjøp av kampfly fra våpenprodusenten Lockheed Martin og det norske oljeeventyret sett i lys av klimautfordringene.

Kronprinsparet starter reisen i Houston søndag, åstedet for OTC2013, verdens største oljemesse, der den norske standen feirer 40 år. Kronprinsen skal tale ved en spesiell OTC-middag med over tusen gjester søndag og ved åpningen av den norske paviljongen på OTC mandag. Med seg har kronprinsparet olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og tidenes største norske delegasjon.

Bellona-leder Frederic Hauge er spent på hvordan kronprinsen håndterer oppdraget:

– Det å reise til USA for å snakke med oljefolk og oljeindustri i Texas er det ikke noe galt med. Det er aldri galt å snakke med folk, det er aldri galt å holde taler for folk som jobber med olje og gass. Det er innholdet i det man sier som man skal bli vurdert etter, og det blir spennende å se om paret vil vektlegge det de har sagt om klimautfordringer tidligere, sier Hauge til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får ikke velge

Selv om det er regjeringen som velger ut og bestemmer postene på kongehusets offisielle besøk i utlandet, har de kongelige fått sporadisk kritikk for noe av det de stiller opp på. Det er påpekt paradokser i sakene de fronter. Denne gangen er det poengtert at kronprins Haakon stilte opp som høy beskytter for Norsk Folkehjelps TV-innsamling til kampen mot klasevåpen, men nå reiser på besøk til en klasevåpenprodusent i USA, Lockheed Martin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rabalderet begynte da det ble kjent at kronprinsparet skal få omvisning og lunsj på fabrikken til Lockheed Martin i Fort Worth tirsdag, fordi selskapet skal levere Norges nye kampfly, F-35. Lockheed Martin produserer også komponenter til klasebomber.

I Dagsavisen hadde Erling Borgen mandag 29. april en kronikk der han reagerte kraftig på at kronprinsparet vil «kaste glans over dødens industri i USA».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere har i ettertid sluttet seg til kritikken av besøket, men påpekt at kronprinsparets oppgave er å representere Norge på vegne av regjeringen, og at det er politisk ledelse og rådgivere som burde kritiseres.

Les også: - Kronprinsparet viktig for verden

Norsk punk

Etter flyfabrikkbesøket skal kronprinsparet videre til San Francisco. Der skal de på konsert med hardcore-punkbandet Kvelertak på musikklubben Slim's i San Francisco tirsdag kveld. Bandet fra Stavanger har fått mye ros i Norge og forsøker å slå igjennom internasjonalt.

Onsdag og torsdag fortsetter turen med tett program i San Francisco-området. En rød tråd her er oppfølging av norske prosjekter.

Les også: Kronprinsen besøkte nattklubb PST advarte mot

Blant annet skal kronprinsparet møte flere norske bedrifter som prøver seg på det amerikanske markedet. De skal også besøke San Francisco Museum of Modern Art (MoMA) der norske Snøhetta har designet et nytt bygg.

For kronprinsen blir det kanskje ekstra spesielt å besøke gamle tomter igjen når han og kronprinsesse Mette-Marit avslutter med åpning av Peder Sæther Center ved University of California, Berkeley. Kronprinsen studerte der i perioden 1996-1999, og reiste hjem med en bachelor i statsvitenskap i bagasjen.