Meny

Lederen for Europas fagbevegelse ETUC:

– EU angriper den sosiale velferden i Europa

Traktatfestet i EU, men: - I virkeligheten fører EU en politikk som undergraver den sosiale dimensjonen, sier ETUCs generalsekretær Bernadette Ségol. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den sosiale dimensjonen skal være en del av EUs indre marked. Men politikerne fører en økonomisk politikk som tvert imot angriper den og undergraver kollektiv forhandlingsrett.

Det sier generalsekretær Bernadette Ségol i den alleuropeiske fagorganisasjonen ETUC til ABC Nyheter.

ETUC organiserer 85 nasjonale fagorganisasjoner i 36 europeiske land. Blant dem er LO, YS og Unio.

- ETUC kjemper for å få den sosiale dimensjonen tilbake på dagsorden i EU, sa Ségol i sin hilsningstale til LO fredag.

Der beskrev hun en skremmende nedskjæringspolitikk i Europa - drevet fram av EU-kommisjonen, EUs sentralbank ECB og Det internasjonale pengefondet IMF.

Med sin hovedtyngde i EU representer hun den europeiske fagbevegelsen som statsminister Jens Stoltenberg på LO-kongressen fredag beskrev som en mislykket protestbevegelse.

Les: - Jens Stoltenberg gjør meg trist

- Nå dreper de den

- Få tilbake den sosiale dimensjonen i EU sier du, er ikke den nedfelt i traktatene som en  integrert del av unionen, da?

- I teorien, jo, svarer Ségol.

- Problemet vi har, er at nå gir politikerne topp prioritet til økonomisk politikk som faktisk angriper den sosiale dimensjonen i EU. Økonomi og sosial politikk er fullstendig sammenkoblet, sier hun.

- Nå dreper de den sosiale politikken, sier den europeiske fagforenings-bossen.

- Men jeg tror det er et stemningsskifte på gang. Noen ledere begynner å innse at hvis de fortsetter med samme politikk, svikter de folk.

- Og det kan føre til farlig ekstremisme. Men det er langt fram. Mange mener at uansett hvor stor arbeidsløsheten er, er samme politikk nødvendig.

FN: - Undergraver menneskerettighetene

Ségols anklager mot EU-ledelsen og IMF blir underbygd av FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Sparetiltakene EU og IMF har krevd av Hellas, truer nå grunnleggende menneskerettigheter i landet, konstaterer en representant for høykommissæren etter en inspeksjonsreise i landet.

Rapportøren mener sparetiltakene undergraver retten til arbeid, sosial sikkerhet, bolig og helse.

Kombinasjonen av 25 prosents nedgang i gresk økonomi og store kutt i statlige budsjetter gjør at arbeidsløsheten har steget fra 6,6 prosent i mai 2008, til 27,2 prosent i januar 2013.

Hellas er det eneste landet i eurosonen uten noe offentlig, sosialt sikkerhetsnett, skriver FN-observatøren.

Folk ser det motsatte

- Men EU-kommisjonen jobber jo med et veikart for den sosiale dimensjonen som de planlegger å legge fram i juni?

- Det tyder på at de er i ferd med å innse at de må endre politikken. Vi tror ETUC har spilt en viktig rolle for å få fram et slikt veikart. For vi risikerer at prosjektet ender opp bare med ord, sier Ségol.

Nylig møtte hun EU-kommisjonen for å kreve en reell sosial politikk i EU.

- Hvordan kan du påstå at "Troikaen", EU-kommisjonen, ECB og IMF har fremmet ulikhet og nedgang?

- Ser du hva Troikaens politikk har ført til i Hellas? Der har de nå en offentlig gjeld på over 150 prosent. Det er mye høyere enn før krisetiltakene ble satt inn! 

- De er fortsatt i stor økonomisk tilbakegang, med 27-28 arbeidsløshet. Over 50 prosent av ungdommen er arbeidsløse. Disse menneskene ble fortalt at hvis vi gjennomfører denne politikken, vil det bli bedre. Det folk ser, er det motsatte: Økt fattigdom og arbeidsløshet, sier Ségol.

Motsatt av Stoltenberg?

Mens Jens Stoltenberg hevder at europeisk fagbevegelse nekter å forhandle og kompromisse, har Ségol en motsatt historie å fortelle - at det er EU-systemet som fjerner forhandlingsinstituttet.

- De bygger ned forhandlingsretten. I Hellas satte Troikaen som betingelse for redningspakka at deres kollektive bransjeavtaler måtte avvikles. Der er nå bare forhandlinger på bedriftsnivå tillatt, forteller hun, og beretter hva som skjedde i Spania:

- I årsskiftet 2011/2012 forhandlet de to største organisasjonene fram en spareavtale for å få en løsning. Avtalen var tøff for dem, men de inngikk den. Tre uker senere besluttet regjeringen å forkaste avtalen. De innførte i stedet andre og verre tiltak ved lov.

Les EU-kommisjonens siste prognose for hvordan økonomien vil utvikle seg i EU-landene


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus