Meny

Oktay Dahl: - Væpne politiet nå

Justispolitiker i Høyre André Oktay Dahl går inn for generell bevæpning av norsk politi. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres landsmøte er splittet i synet på generell væpning av norsk politi. Justispolitiker André Oktay Dahl er sikker i sin sak.
(GARDERMOEN/ABC NYHETER:) - Jeg ønsker at norsk politi skal ha generell bevæpning, av hensyn til politifolks sikkerhet og muligheten til at de kan løse oppdrag der og da, sier justispolitiker i Høyre André Oktay Dahl til ABC Nyheter.


- Det er beskrevet mange eksempler fra operative politifolk, spesielt i Oslo, som viser hvor det virkelig kunne gått galt.

- Både jeg og Politiets fellesforbund har brukt tid på å komme frem til dette standpunktet, men jeg legger mest vekt på det de som er operative nå forteller meg, nemlig at de har hatt mange situasjoner der det kunne ha gått virkelig galt, sier Oktay Dahl.

Les også: Abortspørsmålet hjemsøker Høyre

Splid

Det er splid om væpning av norsk politi på Høyres landsmøte.

I programkomiteens forslag til partiprogram heter det at man vil “sørge for hensiktsmessige regler for politiets tilgang til våpen i situasjoner som krever det, men gå imot generell bevæpning av norsk politi.”

Her har imidlertid et mindretall i programkomiteen tatt ut dissens, og foreslår å “vurdere å åpne for generell bevæpning av norsk politi”.

- Alle ønsker mer synlig politi i gatene, men sett at du ble truet med kniv og en politimann var på stedet. Da ville du ønske at han kommer, men det kan han ikke. Han må løpe tilbake til bilen og hente et våpen og vente på å få tillatelse til å bruke det. Istedenfor å kunne si ‘slipp våpenet’ med pistol i hånden, sier Oktay Dahl.

- Dette og lignende eksempler er grunnen til at jeg mener de for sin og andres trygghet bør kunne ha et våpen på låret.

Les også: Erna med løfter til lærerne

Advarte

Oslo-representant Michael Tetzschner advarer på sin side landsmøtet mot å gå inn for generell bevæpning av politiet. Tetzschner mener at fast bevæpning øker faren for en voldsspiral og eskalerende våpenbruk. Han mener at framskutt lagring av våpen i politiets biler er en fullgod løsning, der politiet raskt kan væpne seg uten ytterligere klarering fra sentralt hold.

– Vi må heller gå for tiltak som reduserer forekomsten av skytevåpen og kniver. Vi må derfor ikke gjøre våpen til en del av uniformen, sa han under debatten fredag kveld.

Les også: - EU er en ikke-sak

- Håper Høyre sier ja

Politiforbundets leder Arne Johannessen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixPolitiforbundets leder Arne Johannessen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Politiets fellesforbund har også gått inn for bevæpning.

- Landsmøtet vårt i november gikk inn for bevæpning av politiet. Det var et delt landsmøte, men det var flertall for, sier forbundsleder Arne Johannessen til ABC Nyheter.

- Det vil være på samme måte som i Sverige og Danmark og de fleste andre land.

- Det handler om utviklingen i kriminalitetsbildet, og å gjøre det tryggere for publikum og dem som skal gjøre jobben. Dette er en lang debatt som har pågått over flere år, og for første gang ble det flertall for dette nå, sier Johannessen.

- Norge er et av de få landene som ikke har generell bevæpning for politiet.

- Jeg håper selvsagt at Høyre går inn for bevæpning, på samme måte som vårt landsmøte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus