EØS-strid i LO:Står opp mot EØS-avtalen på LO-kongressen

Stormløp mot EØS på LO-kongressen: LOs største forbund, her ved Stein Gulbrandsen, vil sammen med mange andre fjerne EUs regelverk fra norsk arbeidsliv. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Stormløp mot EØS på LO-kongressen: LOs største forbund, her ved Stein Gulbrandsen, vil sammen med mange andre fjerne EUs regelverk fra norsk arbeidsliv. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stein Gulbrandsen fra Fagforbundet representerer ett av flere LO-forbund som vil kaste EØS-avtalen ut av norsk arbeidsliv. Det blir et hett tema på LO-kongressen i helga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
LO-kongressen 2013

Landets største fagorganisasjon, Landsorganisasjonen (LO) har kongressen som sitt høyeste organ. Det avholdes hvert fjerde år.

LO-kongressen 2013 pågår i Oslo fra 3. til 7. mai, med 125 kvinner og 190 menn som delegater. De skal blant annet vedta et handlingsprogram for LO for kommende fire år, uttalelser og valgkampbevilgninger.

Statsminister Jens Stoltenberg taler til LO-kongressen søndag. Mandag velges ny LO-leder.

LOs største medlemsorganisasjon Fagforbundet opprettholder sitt forslag til LO-kongressen om å ta EØS ut av arbeidslivet.

Det bekrefter Stein Gulbrandsen i forbundets arbeidsutvalg ved starten av LO-kongressen fredag, overfor ABC Nyheter.

Han og forbundet er ikke alene. Lista med innkomne forslag til nytt handlingsprogram for LO, viser en flom av forslag som til dels går lenger enn Fagforbundets.

"LO må arbeide for å si opp EØS-avtalen i perioden og gjeninnføre en frihandelsavtale.", krever Norsk Transportarbeiderforbund.

Møter kritisk topp-uttalelse

Flommen av forslag om utmelding eller å si opp arbeidslivsdelen av EØS, som blant annet kommer fra LO i de store byene og flere forbund, støter mot et forslag fra ledelsen.

LO-sekretariatet besluttet selv å komme med en EØS-kritisk uttalelse for å demme opp med misnøyen i LO-familien med stadige inngrep fra EU-reglene mot arbeidslivs-regler i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sekretariatet foreslår for kongressen å beholde EØS-avtalen, men kreve at FNs arbeidslivskonvensjoner i ILO må gå foran hvis det oppstår konflikt med den frie flyten EUs indre marked krever.

LO-ledelsen med avtroppende leder Roar Flåtheni spissen gikk så langt som å si at LO må vurdere å kreve veto i EØS, eller reservasjon som LO kaller det, hvis det blir for galt.

Les: LO-lederen åpner for bruk av vetoretten i EØS-avtalen

Et ekko av Brundtland

Vetoretten var noe daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) var enda klarere på da hun i 1992 overbeviste Stortinget til å si ja til EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Med andre ord: Vi har ikke kjempet fram det regelverket i EØS-avtalen uten grunn. Vi har gjort det fordi om nødvendig skal det også kunne tas i bruk.», sa Brundtland i Stortinget 15. oktober 1992.

Siden da har Arbeiderparti-ledelsen ved enhver anledning gått imot å bruke vetoretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Gro lovet Norge vetorett

LO vedtok imidlertid 15 ultimate krav da EØS-forhandlingene startet i 1990.

Frifagbevegelse.no har spurt forskerne Stein Stugu i De Facto og Anne Mette Ødegård i Fafo hvor mange av kravene som er oppfylt nå, idet LO-ledelsen vil kjempe for avtalen.

Stein Stugu legger godviljen til når han sier at tre av de 15 kravene er oppfylt, tre delvis. Ødegård mener seks LO-krav er helt, ett delvis oppfylt. Men hun svarer ikke på fem av kravene.

Nylig fattet imidlertid Høyesterett en dom som fagbevegelsen oppfatter som en prinsipiell seier. Dommen fastslår at utenlandske arbeidere ved norske verft skal ha samme godtgjørelse som norske.

Les: NHO og verftene tapte lønnsstrid i Høyesterett

- De lover, men kan ikke holde løfter

- Viser ikke høyesterettsdommen nylig at man kan oppfylle Fagforbundets behov innenfor EØS-avtalen, Stein Gulbrandsen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Uten EØS-avtalen hadde det aldri blitt et rettslig spørsmål om norske politiske myndigheter skulle styre i Norge, slår Gulbrandsen fast.

- Innenfor dette systemet var høyesterettsdommen en gledelig seier. Men vi får jo område på område med diskusjoner. Jernbanepakke IV kommer, skal EU bestemme at vi skal rasere jernbanetilbudet i Norge? spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vurderingene som er gjort av LOs 15 viktige punkter i Frifagbevegelse.no likner på vurderingene vi gjør oss, sier Gulbrandsen og konkluderer:

- Utviklingen av EØS viser at avtalen har blitt noe helt annet enn hva man forutsatte. De som gir løfter, er ikke i posisjon til å holde dem.

- Hva mangler i LO-sekretariatets forslag om EØS?

- Sekretariatets forslag er en klar forbedring. Men vår vurdering er at det ikke går langt nok. De sier man skal bruke handlingsrommet, bruke veto mot ting som truer. Vår opplevelse er at det hele tida kommer direktiver og forordninger om organisering av arbeidslivet som svekker faglige posisjoner, undergraver medbestemmelse etter lov- og avtaleverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som mangler i sekretariatets forslag, er hva vi gjør hvis tiltakene for å forsvare anstendig arbeidsliv, ikke funker, sier Gulbrandsen.

Godtar avgjørelser i EØS-domstoler

"Vi kan ikke godta at norsk arbeidslivslovgivning og tariffpolitikk skal dikteres fra Brussel eller at norske tariffkonflikter skal avgjøres av EFTA- og EU-domstolen.", lyder formuleringene til vedtak fra Rogaland LO, forbundet NTL og andre.

Denne holdningen markerer LO-sekretariatet seg uenig i: "Tiltres ikke" er deres anbefaling til LO-kongressen.

Der pågår diskusjonene om handlingsprogrammet hele lørdag. Deretter blir debatten sammenfattet av en redaksjonskomité som tirsdag legger fram formuleringer til avstemning.

Forbund med over 60 prosent av LOs medlemmer krever vedtak på LO-kongressen om slutt på å la EØS-avtalen gripe inn i norske tariffavtaler, faglige rettigheter og arbeidslivslovgivning. Det oppsummerer SVs EU- og EØS-ekspert Dag Seierstad i Klassekampen 27. april.

Først på tirsdag blir det klart om LO-ledelsen får flertallet på sin side, eller ikke.