Taler det kubanske regimet midt i mot

Den kubanske bloggeren Yoaní Sanchez ble hedret av Høyres landsmøte fredag. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Den kubanske bloggeren Yoaní Sanchez ble hedret av Høyres landsmøte fredag. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kubanske bloggeren og aktivisten Yoani Sánchez (37) mottok Sjur Lindebrækkes pris for demokrati og menneskerettigheter ved Høyres landsmøte fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(GARDERMOEN/ABC NYHETER:) - Jeg tror utfordringene på Cuba er todelt. Det ene er den økonomiske kollapsen, det andre er mangelen på frihet, sier Sanchez til ABC Nyheter.


Sánchez har høstet internasjonal berømmelse og en rekke priser for sine kritiske skildringer av livet på Cuba under den sittende regjeringen.

Hun var fredag i Norge for å motta Sjur Lindebrækkes pris for demokrati og menneskerettigheter, som ble delt ut ved Høyres landsmøte på Gardermoen. Prisen mottok hun, ved en tilfeldighet, på verdens pressefrihetsdag.

- Retten til fri forsamling og fri ytring er sterkt begrenset på Cuba. Hvis man garanterte at man ikke blir dømt eller straffet for å si sin mening vil mange flere våge å komme med forslag til løsninger, sier Sanchez.

- Jeg mener en av de største utfordringene vi har er å overbevise den nye generasjonen om at de skal bli på Cuba og forsøke å endre tingene innenfra.

Les også: Blogger fikk forlate Cuba

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innflytelsesrik

Bloggen til Sanchez, Generación Y, oversettes og er tilgjengelig på 17 språk.

Time Magazine nevnte henne blant verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker i 2008, men i hjemlandet – der media og internett er underlagt streng sensur – er hun mer ukjent.

Twitterkontoen hennes har en halv million følgere.

- Siden jeg åpnet bloggen i april 2007 har det gått to veier.

Det har vært en vei med takknemmelighet personlig og profesjonelt for oppmerksomheten den har fått. Jeg har mottatt internasjonal anerkjennelse, som dagens pris.

- Den andre har vært en smertens vei. Jeg har opplevd overvåkning av mitt hjem, telefon, min familie, vilkårlige arrestasjoner…

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk ikke reise ut

Sanchez har vært på verdensturné siden en reform i oktober for første gang tillot kubanske borgere å reise utenlands uten et forhatt og dyrt utreisevisum.

- I fem år mottok jeg 20 negative svar på søknad om utreise fra regjeringen, som direkte følge av bloggen jeg skriver, sier hun.

- Men de verste represaliene har vært å miste venner. Venner som har blitt redde, venner som ikke tør å snakke med meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har du tro på reformer på Cuba?

- Jeg har ikke så mye tro på Raul Castros økonomiske reformer, men jeg tror på en reform som er underveis i kubanerne, sier Sanchez. Cubas president Raul Castro erstattet sin syke bror og revolusjonslederen fra 1959, Fidel Castro, for sju år siden.

- Kubanerne våger nå å si og mene og kritisere åpent som aldri før.

- Det eneste lille håpet jeg har når det gjelder Raul Castros reformer er at alle små endringer på det systemet som har vært umulig å endre kan være endringer som feller hele systemet.

Kubanske dissidenter sier antall politiske fanger i landet har falt fra 300 i 2003 til omkring 50. Regjeringen avviser at det finnes noen overhodet.

Øvrige kilder: Wikipedia, AFP.