Meny

Øygard dropper kjendisvitner

DROPPER VITNER: Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen frafaller i alt fire vitner som var innkalt i saken mot Øygard. Det erblant andre fotograf Morten Krogvold og rådgiver Elizabeth Hartmann. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Øygard vil likevel ikke føre vennene Morten Krogvold og Elizabeth Hartmann som vitner i overgrepssaken.

Det var Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, som på tampen av rettsdagen fredag kunngjorde at hun frafaller kjendisvennene til den tidligere ordføreren som vitner. Ifølge Larsen har de ikke noe å bidra med som er egnet til å opplyse saken bedre enn den blir av de andre vitnene.

Hun frafaller også to andre, ikke profilerte vitner.

– Nei, det er ikke noen erkjennelse av at det var et feilgrep å føre dem i tingretten. Vi har tatt dommerens signal om å begrense antall vitner, sier hun til NTB.

Larsen påpeker at hun også ønsker å redusere belastningen på spesielt fotograf Morten Krogvold, som er fornærmet i en egen straffesak etter å ha blitt trakassert etter vitneprovet han ga i tingretten.

– Men det ikke slik at de ikke har ønsket å komme i retten. De ønsker å stille opp for Øygard fortsatt, og de er fortsatt vennene hans, understreker hun.

Les også: Referat fra Øygard-saken dag 8

– Først på Pluto

Da saken gikk for Sør-Gudbrandsdal tingrett var jentas bistandsadvokat, Nina Braathens Hjortdal, av det inntrykk at Rune Øygard hadde aktivert sitt omfattende nettverk av profilerte venner i kampen mot overgrepsanklagene. Dette var også tema under utspørringen av Krogvold og Hartmann.

Den nå 17 år gamle jenta selv fortalte da at hun hadde bitt seg merke i at Krogvold hadde sagt til lokalradioen at han ville bli «første astronaut på Pluto» hvis anklagene hun rettet mot Øygard var sanne.

Krogvold for lengst har trukket uttalelsen.

PR-rådgiver Hartmann måtte på sin side svare på om hun hadde tappet jentas Facebook-profil for informasjon, og ble grillet om hvorfor hun var så overbevist om at verken Øygard eller jenta passet inn i de typiske profilene av henholdsvis overgriper og offer.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter sier til NTB at han ikke har bestemt seg for om han ønsker å stille dem spørsmål i denne runden. Den avklaringen kommer trolig først når retten settes igjen mandag morgen.

Les også: Nær venn advarte Øygard mot å gjøre jenta forelsket

Hadde forhold til Øygard

Rett før den korte runden om vitnene som frafalles, fikk pressen for første gang i rettsprosessen mot Øygard høre vitneprovet til en av to kvinner som tidligere har hatt forhold til Øygard. Hele vitneprovet er imidlertid underlagt referatforbud.

I dommen fra tingretten kommer det imidlertid fram at hun har gitt likelydende beskrivelser av Øygards handlingsmønster da hun ville avslutte forholdet, som det den fornærmede i overgrepssaken har gitt.

Mandag skal den andre av de to kvinnene i vitneboksen.

Flere av Øygard-vennene som vitnet fredag hadde sammenfallende forklaringer om hvordan Øygard og kona Reidun i 2009 tok til seg den da 13 år gamle jenta, angivelig fordi hun trengte omsorg og stabilitet rundt seg.

Vitnet Kjærsti Evjen Gangsø gjorde imidlertid en tilleggsobservasjon. Under en lang og ordrik telefonsamtale Øygard hadde da hun og Øygard delte bil hjem fra Oslo høsten 2010, reagerte hun på hvordan samtalen forløp.

– Jeg tolket samtalen slik at jenta fisket etter anerkjennelse og trengte trøst. Da den var ferdig, var det noe som gjorde at jeg sa til Rune at «du får passe på så hun ikke blir forelsket», sa Gangsø.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus