Meny

Abortspørsmålet hjemsøker Høyre

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uforstyrret av angrep utenfra styrer partileder Erna Solberg mot regjeringsmakt. Selvskading derimot, er vanskeligere å håndtere.

Formålet med samlingen på Gardermoen er å konsolidere Høyres posisjon som kommende statsministerparti, men samtidig mane til edruelighet og disiplin. Solberg og de to nestlederne har alle opplevd 10-tallet på meningsmålingene og vet at overmot fort blir straffet.

Hensikten med abortforslaget var å bremse utviklingen mot sorteringssamfunnet. Ingen form for liv skal stemples som mindreverdig. Men i 2013 vanker det lite ære for det partiet som får ord på seg for å begrense kvinners rett til å ta egne valg. Snarere en mulig velgerflukt.

Vellykket

Det store politiske bildet viser imidlertid at Høyres langsiktige og målbevisste strategi for maktskifte er nær ved å lykkes. Bare valget gjenstår. Og selvfølgelig noen delikate forhandlinger om regjeringsplattform og posisjoner.

Skritt for skritt har Solberg klart å samle de borgerlige partiene i en løs allianse for drive de rødgrønne fra makten. Bare drøyt fire måneder gjenstår av en prosess som startet etter katastrofevalget i 2005, der Høyre fikk begredelige 14,1 prosent av stemmene etter fire års samliv med KrF og Venstre, under Kjell Magne Bondeviks ledelse. Nå viser partiet styrke og stamina ved å ligge stabilt på rundt 30 prosent.

Solberg har vist romslighet i denne prosessen. Hun har bevisst unngått konfrontasjoner når de tre andre med jevne mellomrom fronter posisjoner som er uforenlige med Høyres. Tålmodig som en skolelærer har hun påpekt at «døren er åpen for alle».

Nederlag

Abortopprøret ligger an til å påføre Solberg et nederlag. Akkurat det kan hun nok leve med. Verdispørsmål er uforutsigbare og komplekse. Standpunkter følger ikke fylkesgrensene, men løper på kryss og tvers. De er ikke uttrykk for organisert opposisjon. Verdisaker skaper dessuten bølger i alle partier. Det er nok å nevne eggdonasjon og surrogati. Nå er det Høyres tur.

Det var en enstemmig programkomité under nestleder Bent Høies ledelse som foreslo å endre abortloven, i tråd med det Høyre lenge har ment i sitt program, og som for øvrig var skrevet inn i Semb-erklæringen til Bondevik-II.

Men nå blusser striden opp igjen om denne formuleringen. Kjernen er punktet som sier at alvorlig sykdom hos et foster ikke skal være et selvstendig kriterium for selvbestemt abort etter 12. uke. Høyres kvinneforum, ledet av Julie Brodtkorb, reagerte spontant. De åtte største fylkeslagene vil stryke hele forslaget. Da vil det i så fall ikke stå noe i programmet om abort, i praksis en erkjennelse av at abortloven med dagens formuleringer blir videreført.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus