– EU er en ikke-sak

Høyres leder Erna Solberg under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Høyres leder Erna Solberg under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-leder Erna Solberg nevnte ikke EU-spørsmålet i landsmøtetalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har mange ganger sagt at hvis et EU-medlemskap skulle være aktuelt vil vi selvfølgelig prioritere det fremfor å sitte i en regjering som eventuelt skulle bremse for et EU-medlemskap, sier Høyre-leder Erna Solberg til ABC Nyheter.


- Hvorfor tok du ikke frem EU-spørsmålet i landsmøtetalen din?

- Det er ikke spesielt aktuelt for øyeblikket med et EU-medlemskap, men jeg tok opp Europautfordringen i talen min.

- Helt uaktuelt

De gangene Europa ble nevnt i åpningstalen til landsmøtet var i forbindelse med den økonomiske krisen som herjer kontinentet.

- Så EU er fortsatt viktigere enn regjering for Solberg og Høyre?

- Et EU-medlemskap i dag er helt uaktuelt, det er ikke noe stemning for det, det er en ikke-sak på den politiske dagsordenen, det kommer ikke til å være en sak de neste fire årene, sier Solberg.

I en Sentio-måling nylig sa 69,5 prosent nei til norsk medlemskap i EU. 20,2 prosent av de spurte sa de var positive til medlemskap i EU.

Les også: Erna med løfter til lærerne

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- EU på dagsordenen

I Europabevegelsen har man forståelse for at EU-spørsmålet ikke kommer høyt opp på dagsordenen i forkant av høstens valg.

- På lik linje med de aller fleste erkjenner Europabevegelsen også at spørsmålet om medlemskap ikke vil avgjøre Stortingsvalget 2013. Men det fratar ikke regjeringer i dette landet å ha en Europapolitikk. Vi er svært integrert i Europa gjennom EØS, og EU vil være på dagsordenen uavhengig av det norske medlemskapsspørsmålet, sier generalsekretær i Europabevegelen, Kirsti Methi, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I den sammenheng har Høyre opplyst at man ønsker en mer offensiv Europapolitikk. Man har også tatt til orde for en Europaminister. Høyre har en tydelig Europapolitikk selv om medlemskapsspørsmålet ikke står på dagsordenen.

- Etter Europautredningen må vi erkjenne at Norges dype integrasjon med Europa gjennom EØS og andre avtaler vil kreve at vi er en mer aktiv deltaker og ikke bare en passiv mottaker av europeisk lovgivning og politikk.

- Er du skuffet over at Solberg ikke fronter spørsmålet tydeligere?

- Gitt at det er så stor EU-skepsis i den norske befolkningen er det ikke unaturlig at man velger å ikke fronte medlemskap. Men nok en gang har jeg lyst til å si at det ikke fratar ansvaret om å ha EU og Europa på dagsordenen.

Les også: Norsk geografi knuser Høyres håp for landbruket