Lederen for Europas fagbevegelse ETUC på LO-kongressen:- Statsminister Jens Stoltenberg gjør meg trist

- Jeg er helt uenig i Stoltenbergs karakteristikk av oss. Vi vil gjerne forhandle. Men da må det være noen å forhandle med, sier den europeiske fagforeningstoppen Bernadette Ségol. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
- Jeg er helt uenig i Stoltenbergs karakteristikk av oss. Vi vil gjerne forhandle. Men da må det være noen å forhandle med, sier den europeiske fagforeningstoppen Bernadette Ségol. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med lederen for europeisk fagbevegelse ETUC på første seterad i LO-kongressen, fornærmet Jens Stoltenberg europeisk fagbevegelse som udugelig sammenliknet med LO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
LO-kongressen 2013

Landets største fagorganisasjon, Landsorganisasjonen (LO) har kongressen som sitt høyeste organ. Det avholdes hvert fjerde år.

LO-kongressen 2013 pågår i Oslo fra 3. til 7. mai, med 125 kvinner og 190 menn som delegater. De skal blant annet vedta et handlingsprogram for LO for kommende fire år, uttalelser og valgkampbevilgninger.

Statsminister Jens Stoltenberg taler til LO-kongressen søndag. Mandag velges ny LO-leder.

- Jeg er trist for at den norske statsministeren kan si noe sånt. Han burde vite bedre.

Det sier generalsekretær Bernadette Ségol i den europeiske fagbevegelsen ETUC til ABC Nyheter.

Hun reagerte sterkt på karakteristikken statsminister Jens Stoltenbergs ga av europeisk fagbevegelse i sin hilsningstale da LO-kongressen åpnet fredag ettermiddag.

ETUC er paraplyorganisasjonen for 85 nasjonale fagorganisasjoner i 36 land, med LO, YS og Unio fra Norge.

- LO samarbeider. De bare protesterer

- LO har innflytelse fordi LO har valgt samarbeid framfor konfrontasjon. LO stiller selvsagt krav. At dere er villig til kompromisser, er ikke uttrykk for svakhet, men for styrke, sa Stoltenberg rosende til sitt vertskap.

Så kom han med sin vurdering av LOs fagforeningskolleger på kontinentet:

- I Europa har fagbevegelsen ingen innflytelse. De står ute i gatene og roper slagord. Grunnen til at LO øker medlemstallet, er samarbeidet. Ute i Europa ser man organisasjoner som ikke får til noe særlig. Og derfor synker medlemstallet, sa Stoltenberg fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed gjentok han sin karakteristikk av europeisk fagbevegelse som han kom med også på et møte i Fellesforbundet i februar.

Les: - Fagbevegelsen er redusert til en protestbevegelse

- Han burde visst bedre

-Ser vi oss rundt i Europa, ser vi fagorganisasjoner som ikke er med i sånt samarbeid, ikke er med på å ta ansvar, men er blitt rene kamp- og protestorganisasjoner, gikk den norske statsministeren ut med på møtet i Fellesforbundets representantskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva sier du til at en sosialdemokratisk statsminister reduserer europeisk fagbevegelse som en protestbevegelse, Bernadette Ségol?

- Jeg er trist over at Stoltenberg sier noe sånt. Han burde visst bedre. Statsministeren deres bør snakke mer med oss, sier ETUC-generalsekretæren til ABC Nyheter.

- Arbeidet til ETUC har alltid vært det fagbevegelsens jobb er: Uttrykke interesser, protestere og finne løsninger, sier Ségol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Arbeidsretten bygges ned i Europa

- De andre driver tvang

I sin tale til LO-kongressen framholdt Segole at det ETUC ønsker, er framforhandlede kriseløsninger. I stedet har befolkningen og de fagorganiserte fått tredd ensidige beslutninger fra EU og det internasjonale pengefondet IMF nedover hodet.

- Fagbevegelsen er villig til kompromisser. Men da må også motparten være villig til det, sier Ségol, og trekker fram et eksempel som stiller Stoltenbergs anklage på hodet:

- I årsskiftet 2011/2012 forhandlet de to største fagorganisasjonene fram en avtale om krisetiltak. Det var en veldig tøff avtale for fagforeningene, men de gjorde det.

- Tre uker senere besluttet regjeringen ensidig at de forkastet det inngåtte kompromisset. I stedet gjennomførte de en lov om noe helt annet, forteller Ségol.

- Jeg er helt uenig i Stoltenbergs anklage. Jeg mener vi må protestere. I noen land er det eneste måten å uttrykke seg på, framholder Bernadette Ségol.

Les også: - EU skrur veksten nedover!