SAS har solgt Widerøe

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

SAS har solgt flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om investorgruppen som kjøper Widerøe:

* SAS selger 80 prosent av sine aksjer i Widerøes Flyveselskap AS til en investorgruppe bestående av Torghatten ASA, Fjord1 AS og Nordland fylkeskommune.

* Transportkonsernet Torghatten ASA er majoritetsaksjonær i det nye eierselskapet, WF Holding, med en andel på 51 prosent.

* Fergeselskapet Fjord1 eier 34 prosent av selskapet.

* Nordland fylkeskommune eier de siste 15 prosentene.

Selskapet selger 80 prosent av aksjene for om lag 2 milliarder svenske kroner.

– SAS-konsernet har i dag undertegnet en avtale om å selge 80 prosent av sine aksjer i Widerøes Flyveselskap AS til en investorgruppe bestående av Torghatten ASA, Fjord1 AS og Nordland fylkeskommune. SAS kommer til å beholde 20 prosent av aksjene i Widerøe, men har til hensikt å avvikle hele eierskapet i 2016, skriver SAS i en børsmelding fredag ettermiddag.

– Denne eierkonstellasjonen med Torghatten i førersetet er en langsiktig og bra løsning for Widerøe. At også SAS er med som minoritetseier sikrer en myk overgang i driften av Widerøe, sier administrerende direktør Lars Kobberstad i Widerøe.

Reaksjon: Giske: – En god løsning både for SAS og Widerøe

Aksjer til ansatte

Torghatten ASA er majoritetsaksjonær med en andel på 51 prosent i det nye eierselskapet som kjøper Widerøe-aksjene. Fjord1 eier 34 prosent av selskapet, som har fått navnet WF Holding, mens Nordland fylkeskommune eier de siste 15 prosentene.

Torghatten-sjef Brynjar Forbergskog håper Widerøe-ansatte nå vil være med på å investere i sin egen arbeidsgiver.

– Ansatte-eierskap har vi stor tro på, og vi håper mange vil benytte muligheten når Widerøe kommer tilbake på norske hender, sier Forbergskog i en pressemelding.

Han har tidligere vært med som investor da Norwegian startet, og han har vært styreleder i flyselskapet.

«I all slags vær»

Fjord1 påpeker i den samme pressemeldingen at kjernevirksomheten deres er sammenfallende med Widerøes: «Å få folk trygt fram i tide i all slags vær».

– Vi skal ta det beste av vår kompetanse og gi gode reiseopplevelser til luftfarten – og ta det beste fra Widerøe, sier administrerende direktør Leif Øverland.

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland er glad over at flyselskapet blir i landsdelen med hovedkontor i Bodø.

– Godt nytt

– Dette er en god nyhet for landsdelen som er avhengig av et solid selskap til å trafikkere kortbanene. Ikke minst er det en god nyhet for de ansatte i Widerøe, sier Eriksen.

Han roser Torghatten ASA for initiativet og som har gjennomført en ryddig prosess.

I børsmeldingen understreker SAS at forholdet til Widerøe vil fortsette som før og at de reisende fortsatt vil kunne ta del i SAS sine fordelsprogrammer. Kundene skal også i framtiden ha tilgang til SAS sitt globale rutenettverk.

Personvernpolicy