Meny

LO-leder Roar Flåten til den svenske statsministeren:

- Dere setter nasjonalformuen deres på bussen til Norge!

Mot Frp-forslag om lovfestet minstelønn i Norge: LO-leder Roar Flåthen i talen til LO-kongressen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har en regjering som holder orden i økonomien, mens svensk ungdom kommer til Norge i hopetall. Det er fordi dere fører en feilslått politikk.
LO-kongressen 2013

Landets største fagorganisasjon, Landsorganisasjonen (LO) har kongressen som sitt høyeste organ. Det avholdes hvert fjerde år.

LO-kongressen 2013 pågår i Oslo fra 3. til 7. mai, med 125 kvinner og 190 menn som delegater. De skal blant annet vedta et handlingsprogram for LO for kommende fire år, uttalelser og valgkampbevilgninger.

Statsminister Jens Stoltenberg taler til LO-kongressen søndag. Mandag velges ny LO-leder.

Det var hilsenen fra LO-leder Roar Flåthen til svenskene, i hans åpningstale til LO-kongressen fredag ettermiddag.

Den inneholdt en lang oppramsing av alt han oppfatter som gode tiltak fra den rødgrønne regjeringen - i motsetning til hva høyre-regjeringen under ledelse av statsminister Fredrik Reinfeldt får til.

- Vi trenger ikke å gå lenger enn til Sverige for å se at arbeidsledigheten har bitt seg fast. Svensk ungdom busses inn i Norge i hopetall. Velkommen, sier jeg. Men - det er Sveriges nasjonalformue dere setter på bussen! sa Flåthen.

- De siste årene er det skapt over 350.000 nye arbeidsplasser i Norge. Gründerne har gode kkår. I fjor ble det skapt 55.000 nye bedrifter, oppsummerte Flåthen.

Men har én bekymring

Men også under dagens regjering har Flåthen en bekymring:

- Vi har en treforedlingsindustri som er i ferd med å forsvinne. For noen uker siden ble Vafoss i Kragerø og Hellefoss i Buskerud lagt ned. De svenske eierne har funnet ut at de ønsker å legge ned Södra Cell på Tofte, oppsummerte han.

Her mener han myndighetene har gjort sitt med en pakke til 750 millioner kroner som regjeringen la fram nylig.

- Nå må Södra Cell og skogindustrien, også Statsskog, følge opp, la han til.

Les også: Nesten hver fjerde bedrift kutter

Sier nei til Frps minstelønn

Han anklager Fremskrittspartiet for å ha vært imot alle viktige tiltak mot sosial dumping, og avviser Siv Jensens løsning.

- Hun foreslår offentlig minstelønn. I Tyskland er den 7-8 euro. Hvis Siv Jensen får det som hun vil, får vi en minstelønn på 60 kroner. Da blir det lov!. Da er ikke sosial dumping noe problem, harsellerte Flåthen.

- Offentlig minstelønn vil undergrave den norske forhandlingsmodellen, sa Flåthen.

Så gjentok Flåthen til diskusjonen om sosial dumping og EØS-avtalen:

- Den største trusselen for norsk arbeidsliv er en borgerlig regjering!

Han underslo likevel ikke EØS-avtalen skaper problemer.

- Jeg blir forbanna når noen sier at vi legger lokk på EØS-debatten, sa Flåthen.

- Vi legger fram et forslag om EØS her på kongressen nettopp fordi vi tar det alvorlig. Vi skal ha en lovgivning i tråd med FNs ILO-konvensjon, og vi skal ha reservasjonsrett, framholdt Flåthen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus