Meny

Bangkok synker tre centimeter i året

I flere tiår har Thailands hovedstad Bangkok sunket i stadig stigende tempo. De siste årene har synkingen vært på opp mot tre centimerer i året, noe som igjen har ført til mer flom og ødeleggelser i millionbyen. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailands hovedstad synker i rekordfart. Eksperter frykter konsekvensene.

I flere tiår har Thailands hovedstad Bangkok sunket i stadig stigende tempo. De siste årene har synkingen vært på opp mot tre centimerer i året, noe som igjen har ført til mer flom og ødeleggelser i millionbyen.

Nå advarer eksperter om at det er under ti år igjen til å løse problemene. Hvis ikke, vil konsekvensene kunne bli katastrofale, skriver Deutche Welle.

– Bygningsmassen synker med rundt 20 millimeter i året. I tillegg synker bakken med mellom 10 og 20 millimeter årlig. Dersom man legger sammen disse tallene, forteller det at grunnen  synker omlag tre centimeter i året. Det er mye raskere enn vi trodde, forteller Dr. Anond Sanitwong som jobber med flomhåndtering, ifølge Detutche Welle.

Alarmerende

Tallene er alarmerende, ettersom den thailandske hovedstaden ofte herjes av flom. Bangkok er en av provinsene i Thailand som er mest sårbar for klimaendringer. Det skyldes blant annet at hovedstaden med sine rundt 10 millioner innbyggere ligger på elvesletter nær munningen av Chao Praya-elven.

– For noen tusen år siden lå Bangkok-området under vann. Så begynte en epoke med kraftig vind og bølger, som førte med seg sedimenter fra sjøen og dannet fundamentet til det vi i dag kjenner som Bangkok, forteller Sanitwong til den tyske TV-kanalen.

Han peker på at vind og bølger ikke er like kraftige i dag. Dermed får man heller ikke det tilsiget av sedimenter som byen kunne ha trengt. Konsekvensen er at Bangkok også er ekstra utsatt for havstiging.

Les også: Derfor flommer Bangkok over

Kritiserer manglende innsats

Den thailandske NASA-forskeren Art-Ong Jumsai kritiserer myndighetene for ikke å gjøre noe med problemet.

– Ingen i regjeringen tar ansvar. De fokuserer bare på neste valg. Dessuten er ikke advarslene populære. Myndighetene er nødt til å fokusere på å legge forholdene til rette for business. I tillegg ønsker de å tiltrekke flere turister, dermed ønsker de ikke å ta opp ting som er negative, sier han.

Så sent som i fjor tok Jumsai til orde for å flytte hovedstaden lenger inn i landet.

Han tror også at Bangkok kan reddes ved å bygge en rekke store diker langs kysten av Thailand.

– Det er ikke bare Bangkok som må reddes fra flom men store deler av det sentrale Thailand hvor det drives mye jordbruk. Vi er nødt til å bygge en flomvegg langs kysten. Dersom vi klarer å pumpe vann over denne veggen, har vi løst problemet til langt inn i fremtiden, tror han.

Les også: Slukes av havet

Ødeleggende flom

Høsten 2011 ble Bangkok rammet av en voldsom og svært ødeleggende flom. Store deler av millionbyen stod under vann og 24 av byens 50 bydeler ble helt eller delvis evakuert.

Dersom Bangkok fortsetter å synke, vil fremtidige flommer kunne være enda mer katastrofale, advarer Dr. Anond Sanitwong. Han mener at halvparten av den årlige synkingen skyldes industri som driver ulovlig tapping av grunnvannet. Stadig høyere skyskrapere og større bygningsmasser må også ta en del av skylden, mener Sanitwong.

Dessuten har tidligere rismarker og plantasjer, som tidligere tok unna vann,  blitt erstattet med boligfelt og industriområder de siste 25 årene.

Les også: Thailand kjemper mot naturkreftene

70 milliarder til flomvern

Den thailandske regjeringen har bevilget 70 milliarder kroner til flomvern frem til 2014.

Blant tiltakene er en 75 kilometer lang og fire meter høy betongmur med innebygde sluser som snart står ferdig 100 kilometer nord for hovedstaden Bangkok.

Befolkningen i Bangkok trenger ikke dra langt for å finne ytterligere bevis for at storbyen faktisk er i ferd med å synke. Ved Chulalongkorn Universitetet i sentrum av Bangkok står flere hundre år gamle bygninger. På disse er det en tydelig stripe rundt 50 cm opp på veggen som viser hvor bakken en gang gikk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus