Meny

Tysk fjernsynskanal vraker «Derrick»

Den populære tyske skuespilleren Horst «Derrick» Tappert var medlem av ett av Waffen-SS' stridsvognregimenter i Russland. Militære arkiver viser at han ble medlem av Waffen-SS senest i 1943, 20 år gammel. Foto: EPA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske fjernsynskanalen ZDF vil nå slutte å vise repriser av «Derrick», og Norge kan stå for tur. Det skyldes avsløringer om at krimseriens stjerne Horst Tappert kjempet for Waffen-SS.

– ZDF er sjokkert og uroet av nyheten om at Horst Tappert var medlem av Waffen-SS, sier fjernsynskanalens pressetalsmann Peter Bogenschütz.

Han bekrefter at det nå er slutt på reprisene.

ZDF produserte i alt 280 episoder av «Derrick» fra 1974 til 1998, og krimserien ble obligatorisk for flere generasjoner med tyskere – for ikke å si nordmenn.

Norske repriser truet

I Norge går repriser av «Derrick» på NRK2. Statskanalen varsler nå at også disse kan stå i fare.

– Vi vil ta kontakt med ZDF for å høre om begrunnelsen for at de velger å ta repriseserien av skjermen. Vi samarbeider tett med ZDF og regner med å få over den dokumentasjonen de sitter på. Vi vil ta en avgjørelse i løpet av få dager, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK til VG.

Ifølge ham vekker saken mer oppsikt i Tyskland enn i Norge.

– Det er mer sensitivt i Tyskland enn det er i Norge, men vi vil gå gjennom dokumentasjonen og fatte en beslutning.

Også fjernsynskanalen Omroep MAX i Nederland har bestemt seg for å kutte reprisene av serien.

Les også: Horst «Derrick» Tappert er død

Skjulte nazifortida

Det var den konservative avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung som kom med avsløringen om Tapperts fortid i nazistyrkene. Tappert var medlem av ett av Waffen-SS' stridsvognregimenter i Russland. Militære arkiver viser at han ble medlem av Waffen-SS senest i 1943, 20 år gammel.

Tappert, som også var en stor venn av Norge, døde i 2008.

«Tappert nevnte aldri dette, verken i memoarene sine eller andre offentlige kommentarer om krigsårene», skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I et intervju sa han at han var i saniteten, og at han ble tatt til fange mot slutten av krigen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus