Tysk fjernsynskanal vraker «Derrick»

Den populære tyske skuespilleren Horst «Derrick» Tappert var medlem av ett av Waffen-SS' stridsvognregimenter i Russland. Militære arkiver viser at han ble medlem av Waffen-SS senest i 1943, 20 år gammel. Foto: EPA / NTB scanpix.
Den populære tyske skuespilleren Horst «Derrick» Tappert var medlem av ett av Waffen-SS' stridsvognregimenter i Russland. Militære arkiver viser at han ble medlem av Waffen-SS senest i 1943, 20 år gammel. Foto: EPA / NTB scanpix.

Den tyske fjernsynskanalen ZDF vil nå slutte å vise repriser av «Derrick», og Norge kan stå for tur. Det skyldes avsløringer om at krimseriens stjerne Horst Tappert kjempet for Waffen-SS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– ZDF er sjokkert og uroet av nyheten om at Horst Tappert var medlem av Waffen-SS, sier fjernsynskanalens pressetalsmann Peter Bogenschütz.

Han bekrefter at det nå er slutt på reprisene.

ZDF produserte i alt 280 episoder av «Derrick» fra 1974 til 1998, og krimserien ble obligatorisk for flere generasjoner med tyskere – for ikke å si nordmenn.

Norske repriser truet

I Norge går repriser av «Derrick» på NRK2. Statskanalen varsler nå at også disse kan stå i fare.

– Vi vil ta kontakt med ZDF for å høre om begrunnelsen for at de velger å ta repriseserien av skjermen. Vi samarbeider tett med ZDF og regner med å få over den dokumentasjonen de sitter på. Vi vil ta en avgjørelse i løpet av få dager, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK til VG.

Ifølge ham vekker saken mer oppsikt i Tyskland enn i Norge.

– Det er mer sensitivt i Tyskland enn det er i Norge, men vi vil gå gjennom dokumentasjonen og fatte en beslutning.

Også fjernsynskanalen Omroep MAX i Nederland har bestemt seg for å kutte reprisene av serien.

Les også: Horst «Derrick» Tappert er død

Skjulte nazifortida

Det var den konservative avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung som kom med avsløringen om Tapperts fortid i nazistyrkene. Tappert var medlem av ett av Waffen-SS' stridsvognregimenter i Russland. Militære arkiver viser at han ble medlem av Waffen-SS senest i 1943, 20 år gammel.

Tappert, som også var en stor venn av Norge, døde i 2008.

«Tappert nevnte aldri dette, verken i memoarene sine eller andre offentlige kommentarer om krigsårene», skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I et intervju sa han at han var i saniteten, og at han ble tatt til fange mot slutten av krigen.

Personvernpolicy