Obama vurderer nytt forsøk på å stenge Guantanamo

Demonstranter utenfor Det hvite hus krever at president Barack Obama stenger fangeleiren på Guantanamo-basen. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix
Demonstranter utenfor Det hvite hus krever at president Barack Obama stenger fangeleiren på Guantanamo-basen. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama vurderer å utnevne en diplomat som skal få ansvaret for å tømme fangeleiren på Guantanamo-basen slik at leiren kan stenges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om han gjør det, blir det første skritt i et nytt forsøk på å stenge den beryktede fangeleiren, slik han varslet tidligere denne uka.

Under valgkampen i 2008 lovte han at det første han skulle gjøre, var å stenge leiren. Det løftet er ikke holdt, men Obama er fortsatt oppsatt på å få leiren stengt.

– Guantanamo-leiren er ikke nødvendig for at USA skal forbli trygt. Den er dyr, den er ineffektiv, den skader vårt internasjonale omdømme. Den gjør antiterrorsamarbeid med andre land vanskeligere, og den er rekrutteringsverktøy for ekstremister. Den trenger å stenges, sa Obama på en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Sultestreik setter Guantanamo på kartet – igjen

Sultestreik

100 av de 166 gjenværende fangene i leiren sultestreiker for tiden, og Obama sier at en slik situasjon ikke er holdbar. Fangene holdes i leiren uten lov og dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge talsmannen for Det hvite hus, Jay Carney, ville de gjenværende fangene de mener kan repatrieres, enten bli sendt hjem eller til andre land som er villige til å ta imot dem. Prosessen med å klargjøre fanger skal også trappes opp.

Carney beskyldte onsdag Kongressen for å gjøre det vanskelig for Obama å oppfylle løftet om å stenge leiren, blant annet ved å hindre at fangene overføres til fengsler i USA.

Det er utbredt motstand blant kongressfolk i begge partier mot at de innsatte skal overføres til fastlandet der noen frykter at de blir en sikkerhetsrisiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig republikanere insisterer på at leiren skal holdes i gang, at fangene er for farlige til å ha på fastlandet, og at de bare skal stilles for militærdomstoler.

Har myndighet

Men menneskerettighetsgrupper sier at Obama likevel kunne ha stengt leiren, og at han ikke har tatt i bruk alle de mulighetene han har til å omgå Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2012 ga Kongressen Obama myndighet til selv å avgjøre om en fange kan løslates. Men den muligheten er aldri blitt benyttet.

Han kunne også oppheve moratoriet han innførte mot å sende hjem jemenittiske fanger etter at det ble klart at den såkalte underbuksebomberen som prøvde å sprenge et fly over Detroit første juledag 2009, fikk sin trening i Jemen.

Nesten halvparten av fangene som er klarert til å sendes hjem, er fra Jemen, og kunne sendes hjem om USA synes de kan stole på at myndighetene i Jemen kan ta hånd om dem.

Farligste fanger

I tillegg ble saken mer komplisert da det ikke lyktes ham å stille de farligste fangene, som Khalid Sheikh Mohammed som var med på planleggeringen av 11. september-angrepet, for en sivil domstol på fastlandet. Han skal nå få sin sak prøvet ved en militærdomstol på Guantanamo-basen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen kategori fanger som har gjort det vanskelig å stenge leiren, er de som anses for farlige til å bli løslatt, men som heller ikke kan stilles for en domstol fordi deres forklaringer kan ha blitt avgitt etter tortur.

Fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba ble åpnet av tidligere president George W. Bush for å fengsle utenlandske terrormistenkte som ble tatt til fange i utlandet etter 11. september 2001.

Siden Guantanamo ikke er amerikansk territorium, trenger ikke USA ta hensyn til rettssikkerhetsreglene som gjelder i USA.

Leiren er blitt en svart flekk på USAs omdømme og blir unisont fordømt over hele verden, også av nære allierte. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, kalte nylig leiren et klart brudd på folkeretten.