Narve ble utsatt for ID-tyveri

I fjor opplevde tromsømannen Narve Janssønn Strand (27) å bli frarøvet identiteten. Han føler han er maktesløs i arbeidet med å få «livet» sitt tilbake. Foto: Colourbox / Privat.
I fjor opplevde tromsømannen Narve Janssønn Strand (27) å bli frarøvet identiteten. Han føler han er maktesløs i arbeidet med å få «livet» sitt tilbake. Foto: Colourbox / Privat.

102.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri. Tromsømannen Narve Janssønn Strand (27) er en av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor opplevde tromsømannen Narve Janssønn Strand (27) å bli frarøvet identiteten.

Resultatet er at 27-åringen nå mottar inkassokrav på løpende bånd og har namsmannen i hælene.

Marerittet startet i fjor da Strand plutselig fikk en telefon fra politiet i Oslo.

– Narkotikapolitiet på Grønland ringte meg og fortalte at de hadde tatt en bande som dyrket cannabis i et hus i Oslo, og at hus, strøm, bil og alt stod registrert i mitt navn, forteller Strand til ABC Nyheter.

Les hovedsaken: 102.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri

Ifølge Narve Janssønn Strand fikk han beskjed om at de skyldige var funnet og at alt var tatt hånd om. Slik var det imidlertid ikke.

I april i år fikk han beskjed fra arbeidsgiveren om at han av namsmannen i Oslo var pålagt å trekke Strand i lønn.

– Banden skal ha funnet personnummeret mitt på internett en plass. Politiet sa at dersom man er proff på data kan man finne et hvilket som helst personnummer.

Han vet ikke hvor omfattende svindelen er eller hvor mange krav som vil dukke opp. Men 27-åringen forteller at han er forberedt på det verste.

– Jeg har blant annet fått vite at jeg skylder 16.000 kroner til to firmaer i Drammen og at 14 mobilnumre er registrert på meg, forteller Strand.

Maktesløs

27-åringen er i etableringsfasen med samboer og barn. Men på grunn av svindelen er han ikke lenger kredittverdig. Svaret han får fra namsmannen er at de ikke har noe system eller avdeling for ID-tyveri. Derfor vet han ikke hva han kan gjøre

– Politiet sier bare at jeg må ringe rundt til alle kreditorer for å høre hva som er kjøpt og anskaffet i mitt navn og at jeg selv må diskutere med kreditorene om en løsning på dette.

Han føler han står maktesløs i arbeidet med å nøste opp omfanget av svindelen.

–Jeg tømmer postkassen hver dag for inkassobrev. Og jeg går bare og venter på namsmannens neste trekk. Politiet i Oslo har gjort en enorm slett jobb her, mener Strand.

Personvernpolicy