WWW fyller 20 år

Den 30. april 1993 foretok ledelsen ved CERN-instituttet et valg som i stor grad har påvirket vår teknologiske hverdag. Illustrasjon: CERN.
Den 30. april 1993 foretok ledelsen ved CERN-instituttet et valg som i stor grad har påvirket vår teknologiske hverdag. Illustrasjon: CERN.

I dag er det nøyaktig 20 år siden World Wide Web ble gjort tilgjengelig. Se den første nettsiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 30. april 1993 foretok ledelsen ved CERN-instituttet et valg som i stor grad har påvirket vår teknologiske hverdag.

Da offentliggjorde CERN en erklæring om at World Wide Web (www) skulle være tilgjengelig for alle, altså såkalt «royalty-free».

Avgjørelsen revolusjonerte hvordan internett ble og blir brukt. Hypertekst-systemet WWW utgjør selve kjernen i det internett verden bruker i dag. Med systemet kunne brukerne lage hjemmesider med grafisk innhold, bilder, skrifttyper og ikke minst med linker som kunne bringe brukeren videre.

Les også: Hvem oppfant Internett?

Verdens første nettside

Blant pådriverne for å slippe WWW som en fri teknologi var oppfinneren selv, britiske Sir Tim Berners-Lee. Verdens første nettside befant seg på hans datamaskiner, og har i anledning jubileet blitt gjort tilgjengelig på nett.

Nettsiden finner du her: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Utviklingen fra den spede nettsiden gikk til å begynne med langsomt. Men i dag finnes det omlag 630 millioner websider rundt om på nettet.

– Det finnes ikke det området i samfunnet som ikke har blitt påvirket av oppfinnelsen, sier Rolf Heuer, generaldirektør hos CERN i anledning dagens 20-årsdag.

Tilbakeblikk: Husker du Napster, Star Wars Kids og MIRC?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus