Enighet i lønnsoppgjøret i staten

KOM I MÅL: Pål N. Arnesen i YS stat kaller resultatet «brukbart».
KOM I MÅL: Pål N. Arnesen i YS stat kaller resultatet «brukbart».
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene i lønnsoppgjøret i staten ble enige tirsdag kveld. Resultatet ble en ramme på 3,5 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingsfristen for det offentlige oppgjøret var midnatt natt til onsdag 1. mai. LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne kom tirsdag kveld til enighet med staten om et lønnsoppgjør med en beregnet ramme på 3,48 prosent.

Brukbart resultat

Yrkesorganisasjonenes landsforbund (YS) kaller resultatet «brukbart».

– Denne gangen ble det ikke rom for justeringsforhandlinger eller lokale forhandlinger. Dette er et ansvarlig økonomisk oppgjør i tråd med resultatet i frontfaget, sier leder Pål N. Arnesen i en pressemelding.

Oppgjøret vil gi alle i lønnstrinn 52 og over et tillegg på 1,07 prosent. De som får lønn i lønnstrinnene 19 til 51 får et tillegg mellom 4.200 og 4.500 kroner, opplyser Akademikerne stat. Også de aksepterer oppgjøret, men er ikke helt fornøyd.

– Den disponible rammen i årets oppgjør var svært lav. Dette oppgjøret løser ingen av de reelle utfordringene i staten. Det viser at det er betydelige feil og mangler i systemet. De må vi løse neste år, opplyser forhandlingsleder Rikke C. Ringsrød.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Enighet i kommuneoppgjøret

Økt kjøpekraft

Arne Johannessen i Unio er tilfreds med oppgjøret, men sier at det ikke vil løse rekrutteringsutfordringene i staten.

– Utdanning må lønne seg. Det er helt nødvendig at staten bruker lønn som virkemiddel dersom den skal tiltrekke seg kompetente ansatte som kan levere velferdstjenester på høyt faglig nivå. Denne utfordringen tar vi med videre til hovedoppgjøret i 2014, sier forhandlingslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er fornøyd med et resultat som sikrer reallønnsvekst for alle våre medlemmer, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat .

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud sier forhandlingene var «gode og konstruktive».

– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet innenfor en moderat ramme i årets mellomoppgjør i staten, sier Aasrud.

Kommunal sektor

Også i kommunal sektor går fristen for å komme til enighet ut natt til onsdag 1. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene startet 12. april, og normalt ligger statsoppgjøret først i løypa, tett fulgt av KS-forhandlingene. Oslo kommune er et eget tariffområde, og vil følge hakk i hæl.

I forhandlingene med kommunesektorens arbeidstaker- og interesseorganisasjon KS la LO Kommune fram sitt konkrete krav mandag formiddag om et generelt tillegg til alle ansatte på 4.200 kroner.

Ved eventuelle brudd, må partene som ikke klarer å bli enige ta turen til Riksmekleren. Blir det ikke enighet der, ender hele eller deler av mellomoppgjøret i streik.