Halleraker beklager og trekker seg

Politiker Øyvind Halleraker trekker seg som samferdselsmann i Høyre etter bompengerot. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Politiker Øyvind Halleraker trekker seg som samferdselsmann i Høyre etter bompengerot. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Høyre-representant Øyvind Halleraker beklager at han ikke rapporterte inn alle økonomiske interesser og verv i Stortingets register.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Halleraker-saken:

* Høyres samferdselspolitiske talsmann Øyvind Halleraker har unnlatt å rapportere til Stortinget om honorar han mottok som følge av et verv i den europeiske bompengeorganisasjonen Asecap. Totalt skal det dreie seg om 136.600 kroner fra 2005, da han tok sete i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

* Bergensavisen har avdekket at Hallerakers navn ble brukt da selskapet til kona Ingrid Undheim Halleraker vant et anbud om drift av Arnatunnelen, og VG har vist at det samme selskapet leverte administrasjonstjenester til et veiprosjekt i Bømlo, som Halleraker selv var saksordfører for på Stortinget.

* Øyvind Halleraker ble første gang innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 2001. Han er utdannet fotograf.

Han fratrer som partiets samferdselspolitiske talsmann og bytter sete fra transportkomiteen til kommunalkomiteen.

– Dette gjør jeg for å fjerne enhver tvil som kan oppstå knyttet til min habilitet, skriver Halleraker i et brev som er lagt ut på Høyres nettsider.

136.000 kroner

Han har også trukket seg fra flere styreverv, men lar det bli opp til partiledelsen å avgjøre om han i tillegg skal frasi seg vervet som visepresident i lobbyorganisasjonen til bompengeselskapene i Europa (Asecap).

Som godtgjørelse og honorar for arbeidet i Asecap har Halleraker ifølge egen redegjørelse mottatt 136.600 kroner fra 2005. Pengene er utbetalt fra den norske lobbyorganisasjonen Norvegfinans til Hallerakers selskap Bømlo Foto AS. Beløpene ble aldri innrapportert til Stortinget.

Les også: Solberg: – Halleraker må rydde opp

– Ikke noe å skjule

Halleraker beklager også at hans navn ble brukt av selskapet Via Futura AS som vant et anbud om drift av Arnatunellen.

– Dette var en feil, og Via Futura har nå frasagt seg sitt oppdrag for Arnatunnelen AS, sier Halleraker.

Han avviser at han lot være å rapportere om alle sine interesser og inntekter til Stortinget fordi han hadde noe å skjule.

– Internt på Stortinget og i deler av byråkratiet har dette vært relativt godt kjent. Men det hjelper så lite, fordi jeg sviktet å informere mine velgere gjennom registeret vi folkevalgte i 2008 vedtok å etablere, poengterer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus