Kong Willem-Alexander tatt i ed og innsatt

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik av Danmark var blant gjestene under edsavleggelsen til kong Willem-Alexander av Nederland. Foto: NTB scanpix / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med sin mors velsignelse ble kong Willem-Alexander Nederlands nye monark. Dagen ble feiret med kongelige gjester og folkefest i oransje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med et pennestrøk overførte dronning Beatrix tronen i Nederland til sønnen Willem-Alexander tirsdag formiddag. Idet hun satte sitt navn på dokumentet, fikk hun selv tittelen prinsesse.

Varme smil ble utvekslet mellom mor og sønn mens jubelbruset utenfor slottet kunne høres. Det nye kongeparet og døtrene, kronprinsesse Catharina-Amalie (9), prinsesse Alexia (7) og prinsesse Ariane (5), mottok hyllesten fra folkemengden på Damplassen fra slottsbalkongen.

Etter noen timers pause og omkledning var det klart for edsavleggelse i Nieuwe Kirk.

Den nye kongen holdt en kort tale, med dronning Maxima ved sin side, hun iført kongeblått for anledningen. Også den lille tronfølgeren, kronprinsesse Catharina-Amalie, og hennes småsøstre var kledd i kongeblå kjoler.

Fint besøk

Blant gjestene under innsettelsen denne uka er blant andre tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan og en rekke av verdens kongelige, fortrinnsvis tronfølgerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit representerer det norske kongehuset. Også kronprinsparene fra blant annet Sverige, Danmark, Spania, Japan, Liechtenstein og Belgia deltar. Det kan ta tid før noen av dem følger i den nye, nederlandske kongens fotspor, ettersom Nederland er alene om å ha tradisjon for abdikasjon. I resten av verden er det normen at tronskiftet skjer når monarken dør.

Prins Charles av Wales er med sine 65 år den eldste av tronfølgerne til stede i Amsterdam. Han var også gjest da prinsesse Beatrix ble innsatt som dronning i 1980.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå er Willem-Alexander ny konge i Nederland

Rørt mor

Det høytidelige programmet i kirken inkluderte kongens edsavleggelse og at de folkevalgte som var til stede, reiste seg én etter én og sverget troskap til sin nye konge.

Prinsesse Beatrix var tydelig rørt. Innimellom lente hun seg til side og småpratet med barnebarna. Om kort tid vil hun flytte tilbake til slottet Drakensteyn, der hun bodde i 18 år før hun ble dronning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter edsavleggelsen var det klart for mottakelse på slottet i Amsterdam. Etter en prosesjon på byens kanal hadde regjeringen invitert til fest for den nederlandske kongefamilien på kvelden.

Ny festdag

Abdikasjonen og innsettelsen av nytt statsoverhode fant sted på dagen 33 år etter at dronning Juliana på samme måte avsluttet sin gjerning på tronen i 1980. Abdikasjon har vært en tradisjon i Nederland de siste fire generasjonene.

Datoen er langt fra tilfeldig valgt. Dronningdagen 30. april er nederlendernes nasjonale festdag nummer én, enn så lenge.

Heretter blir det nemlig kongens fødselsdag 27. april som skal feires i nasjonalfargen oransje.

Fargerik feiring

Den unike tradisjonen med abdikasjon i Nederland gjør innsetting av en ny monark til en festligere anledning enn det ville vært om forgjengeren nettopp hadde dødd. Amsterdam bar tirsdag preg av at noen kanskje hadde hatt det litt for festlig.

I de pyntede gatene rundt slottet, blant blomsterbedene fulle av fargerike tulipaner, lå hauger av søppel, inkludert tomgods, mengder av oransje plastsolbriller og oppkast.

Mer enn 10.000 politifolk var operative i Amsterdam, noen med bombehunder. Det var meldt om rundt 70 pågripelser mandag.