Fabrikkeiere i Bangladesh ber vestlige firmaer bli

Pårørende viser fram bilder av savnede tekstilarbeidere mens redningsmannskapene leter gjennom ruinene av en sammenrast fabrikk i Bangladesh. Foto: Andrew Biraj / Reuters / NTB scanpix
Pårørende viser fram bilder av savnede tekstilarbeidere mens redningsmannskapene leter gjennom ruinene av en sammenrast fabrikk i Bangladesh. Foto: Andrew Biraj / Reuters / NTB scanpix

Eierne av tekstilfabrikker i Bangladesh trygler vestlige klesgiganter om å bli, trass i bygningskollapsen der nesten 400 fabrikkarbeidere er bekreftet omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et møte med store kjeder som Walmart og Hennes & Mauritz lover de tiltak for å bedre sikkerheten ved tusener av tekstilfabrikker i landet.

Etter at redningsmannskapene har gitt opp å finne flere i live, ble tungt maskineri mandag satt inn for å rydde bort ruinene og lete etter de savnede.

Over 3.000 tekstilarbeidere var på jobb da det åtte etasjer høye bygget raste sammen for fem dager siden. Statsminister Sheikh Hasina besøkte ulykkesstedet mandag og opplyste at 382 døde hittil er telt opp. Dødstallet stiger trolig mye mer.

Les også: Fabrikkeiere pågrepet etter bygningskollaps i Dhaka

Elendige forhold

Tragedien har igjen ført til at søkelyset er satt på de elendige arbeidsforholdene og den dårlige sikkerheten i Bangladeshs tekstilindustri, verdens nest største etter Kina.

Britiske Primark, spanske Mango og canadiske Loblaw har bekreftet at deres produkter ble laget ved fabrikken som raste sammen, mens Benetton sier at de fikk noe tøy laget der som en engangsforeteelse.

Både Primark og Loblaw opplyser at de vil betale erstatning til overlevende og pårørende til de omkomne.

Eierne av fabrikkene uttrykker frykt for at de vestlige klesgigantene nå vil flytte sin produksjon til andre land, og forbundet av tekstilfabrikanter og eksportører møtte mandag representanter for store merkenavn som Walmart, Hennes & Mauritz og Gap for å forsikre dem om at sikkerheten blir tatt på alvor.

Les også: - Dødskollapset er vestlige klesprodusenters skyld

Lover tiltak

Shahidullah Azim ved Bangladesh Garments Manufacturers and Exporters Association sier at representantene ble fortalt at tiltak skal settes inn for å hindre nye katastrofer, samtidig som de ble bedt om ikke å kansellere bestillinger.

– Vi trenger deres hjelp – de er en del av oss, sier Azim. Hans organisasjon representerer over 4.500 fabrikker.

Les også: Redningsarbeidere i sorg etter ruin-brann

Visepresidenten i Hongkong-baserte Li and Fung, Roger Hubert, bekrefter at mange nå vurderer å trekke seg ut av Bangladesh.

– I dag sitter innkjøpere i mange land og vurderer om de fortsatt kan kjøpe i Bangladesh. Det er et faktum. Det kan høres brutalt ut, men det er slik det er, sier han.

Den amerikanske kjeden JC Penney sier at de vil kreve en helt ny holdning fra toppen for å bedre brann- og bygningssikkerheten ved fabrikkene.

Viktig for landet

I en brann i en annen fabrikk i fjor i industribyen Ashulia, der klær lages for kjeder som Walmart, mistet 111 mennesker livet.

Tekstilindustrien står for 80 prosent av Bangladeshs eksportinntekter og sysselsetter 40 prosent av landets industriarbeidere.

Men en gjennomsnittlig tekstilarbeider tjener bare 40 dollar per måned, mens han eller hun arbeider ti timer om dagen, seks dager i uka.

Sju personer er hittil pågrepet i forbindelse med bygningskollapsen, deriblant eiendomskongen Sohel Rana, som eier bygningskomplekset Rana Plaza, der tekstilfabrikken var. Han ble arrestert da han forsøkte å rømme til India.

Også to ingeniører er pågrepet etter at de ga grønt lys for fortsatt virksomhet i bygget, selv etter at det var oppdaget store sprekker i veggene kvelden før.

Personvernpolicy