Rekordmange på flukt i eget land

Colombia og Syria har flest interne flyktninger i verden. Grafikk: Flyktningehjelpen / Nyhetsgrafikk.no.
Colombia og Syria har flest interne flyktninger i verden. Grafikk: Flyktningehjelpen / Nyhetsgrafikk.no.

28,8 millioner mennesker er på flukt i egne land. De fordrevne står uten den samme beskyttelsen som gjelder for flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnet konflikt, vold og menneskerettighetsbrudd har drevet til sammen 28,8 millioner mennesker på flukt i eget land, viser tall fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).

Det er en økning på 2,4 millioner fra fjoråret og det høyeste tallet registrert siden IDMC ble opprettet i 1998, melder Flyktningehjelpen på sine nettsider.

Syria på topp

Den nedslående rapporten ble lagt fram mandag.

Konfliktene i Syria og Den Demokratiske Republikken Kongo var ansvarlige for omtrent halvparten av alle de nye fordrevne, med henholdsvis 2,4 millioner og 1 million mennesker.

Rundt 500 000 er anslått å ha flyktet fra sine hjem i både Sudan og India, viser tall fra rapporten.

Les også: Norge slipper unna storstrøm av flyktninger

– Enormt behov for hjelp

– De fordrevne er som regel avhengig av støtte i form av mat, medisiner, vann og husly for å overleve. Mange får støtte lokalt, men de store krisene har også skapt et enormt behov for nødhjelp. Samtidig kutter giverland i sine bidrag. Organisasjonene som forsøker å hjelpe, ikke minst FN, sliter med å få endene til å møtes, sier konstituert generalsekretær i Flyktninghjelpen, Toril Brekke.

Fordi de internt fordrevne ikke har krysset noen grense, står de uten den samme beskyttelsen som gjelder for flyktninger.

– De internt fordrevne blir lett usynlige, de er ofte vanskeligere å nå og står uten spesiell beskyttelse i internasjonale regelverk. Dette på tross av at det er omtrent dobbelt så mange mennesker på flukt i eget land, som det er flyktninger i verden i dag, sier Brekke i en pressemelding.

Les også: - Norge med på å øke flyktningestrømmene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus