Kvalifiserte søkere til ingeniørstudiet får ikke studieplass:

– Dette er folk vi trenger

Partileder Erna Solberg på mandagens pressekonferanse i forkant av landsmøtet i Høyre kommende helg.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Partileder Erna Solberg på mandagens pressekonferanse i forkant av landsmøtet i Høyre kommende helg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Over de siste syv årene har 11.546 kvalifiserte søkere ikke fått tilbud om plass på ingeniør-studier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tallet reagerer Høyre-leder Erna Solberg på.

– Det betyr at vi har for lite kapasitet i ingeniørutdanningene, og vi bør øke antallet som får tilbud, sier hun til ABC Nyheter.

– I tillegg vet vi at det er en viss strykprosent, så vi bør være litt mindre redde for å ta opp flere. Dette er folk vi trenger, sier Solberg.

– Vil Høyre sørge for flere studieplasser?

– Ja, vi har sagt at vi vil øke antall studieplasser innenfor ingeniørutdanningen i årene fremover, og vi skal øke andre veier til å kunne bli ingeniør, sier hun og nevner for eksempel: – Å kunne gå fra å være voksen fagarbeider til å kvalifisere seg som ingeniør på deltidsstudier.

Mange søkere, få plasser

For selv om det er en kraftig økning i hvor mange som ønsker å bli ingeniør, så har ikke studiestedene økt antall plasser de rapporterer inn til Samordna opptak. Over de siste syv årene har til sammen 11.546 kvalifiserte søkere ikke fått plass på ingeniør-studier i Norge.

Les mer: Kvalifiserte ingeniør-studenter får ikke studieplass

I 2013 var det ny rekord i antallet som ønsker å bli ingeniør. Og basert på tallene fra Samordna opptak kan det også bli rekordåret for antallet kvalifiserte søkere som ikke får tilbud om studieplass.

Likevel har det blitt utdannet noen flere ingeniører de siste årene. Men det er fortsatt behov for mange flere.

– I Norge manglet vi 9100 ingeniører høsten 2012, sier seksjonssjef i Utredningsseksjonen i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Anne-Cathrine Grambo til ABC Nyheter.

Finansierer flere plasser

Også regjeringen lover flere studieplasser.

– Innen 2016 vil samlet effekt av tildelingene over statsbudsjett siden 2009 utgjøre 4 400 flere studieplasser i teknologi og realfag, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen i Kunnskapsdepartementet til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus