Voldsom eksplosjon i Prahas gamleby

Ekplosjon i Praha. Foto: NTB scanpix

Eksplosjonen som rammet en bygning i gamlebyen i Praha, var så kraftig at en av ytterveggene flyttet seg flere centimeter utover. 35 mennesker ble skadd i ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fire av de skadde ble tilstanden betegnet som alvorlig. Tidligere mandag ble det meldt at fire personer kunne ha mistet livet i eksplosjonen, men dette ble senere tilbakevist av Prahas ordfører Bohuslav Svoboda.

Det ble antatt at eksplosjonen skyldtes en gasslekkasje, og at rundt 15 mennesker oppholdt seg inne i bygningen som ble rammet.

– Jeg satt stille og rolig i leiligheten min og lagde kaffe. Så kom det en utrolig kraftig eksplosjon. Jeg trodde huset der jeg bor, skulle falle sammen. Da jeg kikket ut av vinduet, så jeg bare støv overalt, fortalte pensjonisten Venceslava Sehnotkova som bor i nærheten.

Fare for kollaps

Eksplosjonen fikk også vinduer til å gå i knas i nabobygningene, blant annet i den berømte Café Slavia. Redningsmannskaper gikk raskt i gang med å støtte opp under bygningen, som sto i fare for å rase sammen, skrev den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

Flere folk på stedet fortalte ifølge nyhetsbyrået DPA at det hadde luktet sterkt av gass på stedet, før det smalt. Gassforsyningen til området ble stengt i frykt for flere eksplosjoner, og over 200 mennesker ble evakuert fra nabobygningene.

Eksplosjonsstedet ligger nær elva Vltava og det tsjekkiske nasjonalteateret. Bygningen som ble rammet, huser kontorer for den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA, Praha-universitetets samfunnsvitenskapelige fakultet og et kunstgalleri.

Sjokkbølge

– Sjokkbølgen fra eksplosjonen blåste folk over ende, men ingen av dem ble alvorlig skadd, fortalte Michaela Mazancova som arbeider i bygningen. Letemannskaper med hunder søkte mandag ettermiddag etter overlevende i den sterkt skadde bygningen.

Prahas borgermester Bohuslav Svoboda kom raskt til ulykkesstedet. Den tsjekkiske statsministeren Petr Necas sa ifølge DPA at han personlig ville delta i etterforskningen av årsaken til eksplosjonen.

Mange av de skadde skal være tilfeldige forbipasserende som ble truffet av stein eller glasskår som haglet gjennom lufta. Tallet på skadde ble opprinnelig satt til rundt 55, men senere redusert til 35.

– Mye politi

– De har sperret av store deler av sentrum av Praha og det er fullt av politi og militære, sier Audhild Skoglund til ABC Nyheter.

Hun bor bare et par kvartaler fra eksplosjonen, men hørte den ikke.

– Jeg har også sett flere sykebilder og brannbiler, men stemningen i gatene er rolig. Folk oppfører seg som normalt, forteller hun.

Slik ser det ut etter eksplosjonen:

Personvernpolicy