Politiet venter storinnrykk av tiggere i sommer

Politimester Hans Sverre Sjøvold opplyser om at det vil komme mange tiggere i sommer. Foto: NTB scanpix
Politimester Hans Sverre Sjøvold opplyser om at det vil komme mange tiggere i sommer. Foto: NTB scanpix

Politiet mener mye tyder på at det blir en kraftig økning i antall utenlandske tiggere i norske byer i sommer. I fjor var 2.000 tiggere innom Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd. Økningen vil være solid. Det er det ingen tvil om, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo-politiet til VG.

Bare sju av de rundt 2.000 tiggerne som Oslo kommune mente var innom byen i fjor, var norske. De aller fleste var fra Romania.

– For oss er det viktig å få fram at vi har stor forståelse for den sosiale og humanitære situasjon disse menneskene befinner seg i, men all erfaring viser at tigging også genererer kriminalitet, som vinningsforbrytelser og lommetyverier. Dette har vi flere eksempler på, sier Sjøvold.

Les også: Oslo kommune sier nei til hjelpetiltak for sigøynere

Ønsker forbud

Seks av ti ønsker at det innføres forbud mot tigging, viser en fersk meningsmåling.

I målingen som er laget for Klassekampen , svarer 31 prosent at de er imot et tiggeforbud mens resten sier de ikke har gjort seg opp noen mening, skriver avisa.

Både Høyre, Frp og Senterpartiet har tatt til orde for et forbud mot tigging. I helgen sa justisminister Grete Faremo (Ap) at regjeringen ønsker å endre politiloven slik at kommunene selv kan regulere tid og sted for tigging.

Sigve Bolstad, som leder Oslo politiforening, sa søndag at han ikke skjønner hvordan han og hans kolleger skal håndtere en slik lovendring. Bolstad mener at det enten får være et totalt tiggeforbud, eller så får det være fritt fram for tigging.

Les også: Romfolk bosetter seg i tomt hybelhus i Oslo

Ikke mulig

Faremo ønsker på sin side ikke noe totalforbud mot tigging. Lørdag sa hun at det ikke vil være mulig å forby all tigging i kommunene, og understreket at det må være ordensmessige grunner som ligger bak en eventuell regulering.

Det er særlig Frps velgere som støtter et tiggeforbud. 76 prosent av Frp-velgerne er positive til et slikt forbud. 72 prosent av Høyres velgere sier det samme mens SVs velgere ligger i den andre enden av skalaen. Her sier bare 24 prosent at de er positive til å forby tigging.

Personvernpolicy