To politimenn skutt og såret mens Italia fikk ny regjering

En politimann ligger på bakken etter skytingen foran regjeringskontorene i Roma. Skuddene traff to politimenn, hvorav en ble alvorlig såret, ifølge italienske medier. Foto: Giampiero Sposito / Reuters / NTB scanpix
En politimann ligger på bakken etter skytingen foran regjeringskontorene i Roma. Skuddene traff to politimenn, hvorav en ble alvorlig såret, ifølge italienske medier. Foto: Giampiero Sposito / Reuters / NTB scanpix

Mens Italias nye samlingsregjering ble tatt i ed, ble to politimenn skutt og såret utenfor statsministerens kontor. En mann er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytingen skjedde rett etter at Enrico Letta ble tatt i ed som landets nye statsminister. Seremonien ble holdt i presidentpalasset, bare én kilometer unna regjeringskontorene der skytingen skjedde.

Den ene politimannen fikk alvorlige skader i halsen, mens den andre ble truffet i beinet, melder TV-stasjonen Rai. En kvinne sier at hun hørte minst åtte skudd.

Politiet opplyste kort tid etter at en mann er pågrepet for skytingen. Motivet til gjerningsmannen er foreløpig ukjent.

Ettersom skytingen skjedde samtidig som Letta og de andre ministrene ble tatt i ed, kan det se ut som om angrepet var politisk motivert.

Letta skal lede en samlingsregjering bestående av politikere fra både venstre, høyre og sentrum, samt en rekke teknokrater. Blant samarbeidspartnerne er partiet til eksstatsminister Silvio Berlusconi. De får en tøff jobb med å forsøke å redde Italia ut av en økonomisk krise, som synes stadig dypere.

Les også: Letta har løst regjeringsfloken i Italia

Sju kvinner

Regjeringen har i alt 21 ministre, hvorav sju er kvinner, noe som er ny rekord i Italia. En av kvinnene har dessuten afrikansk bakgrunn, noe som heller aldri har vært tilfelle før i Italia. Cecile Kyenge er øyelege og født i Kongo, og blir landets nye integrasjonsminister.

Regjeringen har dessuten en gjennomsnittsalder på 53 år, betydelig lavere enn i tidligere italienske regjeringer.

Det var Napolitano som for få dager siden ba Letta om å danne en regjering som har støtte både på venstre- og høyresiden, slik at den kan få parlamentarisk flertall.

Letta blir med sine 46 år en av Europas yngste statsministre. Mandag er han ventet å legge fram regjeringens politiske program i nasjonalforsamling, og tirsdag vil de folkevalgte stemme over hvorvidt den nye regjeringen har nasjonalforsamlingens tillit.

Politisk lammelse

Siden valget i februar har Italia vært rammet av politisk lammelse som følge av at partiene ikke har greid å bli enige om en ny regjering. Det har ført til full stans i reformarbeidet som skal bidra til at Italia kommer seg ut av den økonomiske krisen.

Letta har lovet å handle raskt for å få bukt med den stigende arbeidsløsheten, som nå ligger på 11,6 prosent.

Han ønsker også å ta et skritt tilbake når det gjelder kuttpolitikken som hans forgjenger Mario Monti sto for, og som EU-kommisjonen i Brussel har krevd.

Letta tilhører sentrum-venstre-koalisjonen og er nestleder i Demokratisk parti. Men i regjeringen sitter også ministre fra sentrum-høyre, blant annet fra partiet til eksstatsminister Silvio Berlusconi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus