Politiet til russen:

− Ikke drikk dere bevisstløse

En russ viser frem personalarmen «Safemate» under russetreffet på Tryvann i Oslo fredag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
En russ viser frem personalarmen «Safemate» under russetreffet på Tryvann i Oslo fredag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Politiet stålsetter seg for en russefeiring med bråk, fyll og seksuelle overgrep. Eline Goderstad (19) og hennes venninner har skaffet seg personalarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

− Vi vet av erfaring av det skjer seksuelle overgrep i forbindelse med russetiden, hvor jenter er så fulle at de nærmest er bevisstløse og blir utnyttet på den måten, eller at de deltar på ting de kanskje ikke ville gjort hvis de hadde vært edru, forteller Hanne Persson, politioverbetjent ved Majorstua politistasjon til NTB.

De neste ukene vil hele landet bli preget av feirende og til tider overstadig berusede russ, særlig på de store arrangementene. Politiet har klare råd til russen i forbindelse med seksuelle overgrep.

− Vi er ute og snakker med alle de videregående skolene før denne tiden. Da snakker vi blant annet om konsekvensene av å miste kontrollen ved å drikke for mye. Det eneste rådet vi kan gi er at de må ikke drikke så mye at de mister kontroll. Det er det dessverre en del som gjør. Men vi snakker jo også om dette om å passe på hverandre.

En særlig bekymring er uvedkommende gjester med onde hensikter som sniker seg inn på arrangementene.

− Vi har tilfeller av menn som kler seg i russedrakter og som jakter på disse ungdommene. Vi har inntrykk av at noen av dem gjør det for å begå overgrep og i det hele tatt lage kvalm. Det er vold og ran, hele spekteret, sier politioverbetjenten.

Les også: To russejenter skal ha blitt voldtatt på Tryvann

Deler ut personalarmer

Som et prøveprosjekt deler Safemate i år ut personalarmer til 50 russ som skal delta på arrangementene på Tryvann i Oslo, som sender ut et varselsignal med GPS-koordinater til fire mottakere. De har satt sitt eget personell som mottakere.

− Hvis man føler seg truet og trykker på knappen kommer det edru, voksne mennesker for å hjelpe. Det er tilbud for dem som ønsker det. Dette er et prøveprosjekt, og hvis det blir positivt mottatt, vil vi også gjøre det neste år, sier prosjektansvarlig i Safemate, Anne-Linn B. Løvland.

− Kan slike alarmer gi en falsk trygghet?

− Det er et viktig spørsmål, for voldtekt kan jo selvfølgelig skje selv om man har en trygghetsalarm. Vi er ikke interessert i å skape en falsk trygghet, men man kan spare verdifulle sekunder ved å trykke på denne knappen, påpeker Løvland.

Les også: - Elever og russ sendt til sykehus etter syreangrep

Holder sammen

Eline Goderstad (19) er en av sju jenter på russebilen «Inception 2013» fra Sørlandet, som alle har fått hver sin personalarm. De har i forkant av russetiden snakket om at man er ekstra utsatt for overgrep under russefeiringen.

− Vi har sagt at vi i hvert fall må gå to og to sammen hele tiden. Vi vil jo ikke være alene på sånne store treff uansett, og man vet aldri når sånne ting kan skje. Selv om du har en trygghetsalarm kan det skje, men du har en større sjanse til å slippe unna. Du har en trygghet i at du har den rundt halsen, sier Goderstad.

Politioverbetjent Hanne Persson påpeker at alarmen kan være nytteløs i noen situasjoner.

− Det er vel et supplement, men det viktigste er at man ikke mister kontrollen, og at man ikke går alene. Men vi har jo hatt tilfeller der jenter bare har gått bak bussen for å tisse for eksempel, og så har de blitt overfalt til tross for at vennene er få meter unna. Men støyen er så voldsom at det ikke er mulig å gjøre anskrik, så selv om noen etter hvert fanger opp hvor du er, så kan overgrepet allerede ha skjedd, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus