KrF vil forby sæddonasjon

Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF). Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)
Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF). Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)

KrFs landsmøte går inn for å avvikle tilbudet om sæddonasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Landsmøtet har sagt ja til assistert befruktning der paret kan bruke sine egne arveanlegg. Det vil si at vi ikke åpner for at man kan donere hverken egg eller sæd. Da sikrer vi at alle unger får kjenne sitt eget opphav, og det er en viktig rettighet, sier stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) til ABC Nyheter.

Han var blant landsmøtedelegatene som stemte for å avvikle tilbudet om sæddonasjon.

– En teoretisk rettighet

Per i dag er det lov med sæddonasjon i Norge, men det er ikke lenger mulig med anonym donasjon.

– Det at det ikke er anonymt gir ikke unger rett til å kjenne sitt opphav. Først etter at barndommen er over, etter at man har fylt 18 år, har du en rett til å gå i et register og få vite identiteten til donoren. De færreste er så tøffe at de oppsøker dette registeret, sier Håbrekke.

– Lovverket i dag sikrer ikke barns rett til å kjenne sitt opphav, men gir en teoretisk rettighet etter at barndommen er over.

Les også: Forsvarer KrFs utgifter i familiepolitikken

– Barns rettigheter må komme foran

Formuleringen landsmøtet vedtok er at man vil «sikre barns rett til å kjenne sitt biologiske opphav og derfor videreføre forbudet mot eggdonasjon og avvikle tilbudet om sæddonasjon».

– For det første ser vi at ungers rett til å kjenne sitt opphav må komme foran voksnes høyst forståelige ønske om barn. For det andre ser vi at når vi først åpner for å donere arvemateriale oppstår det en diskusjon om hvem som bør ha rett til å få.

– Da kommer kravet om at enslige kvinner skal få arvemateriale så de kan få barn, krav om å tillate eggdonasjon og kanskje også kravet om surrogati, sier Håbrekke.

Les også: Vil ha større regioner

– Unger blir ikke lenger en gave

Eggdonasjon er per i dag ikke tillatt i Norge, og KrF vil videreføre dette forbudet.

– Vi ser at det kommer krav fra både Arbeiderpartiet, SV og Venstre om å tillate eggdonasjon. Nettopp fordi man har tillatt sæddonasjon. Vi ser veldig tydelig at det å åpne for donasjon av arvemateriale åpner for et veldig press i retning av en rettighetstenkning der unger ikke lenger blir en gave, men mer av en rettighet.

– Men ville ikke dette kunne vært et flott tilbud for barnløse par?

– Jeg har veldig stor forståelse for den fortvilelsen ufrivillig barnløse føler. Vi må hjelpe dem så langt som mulig, men vi må veie disse tilbudene opp mot barns rettigheter til å kjenne sitt opphav.

– 97 prosent av alle parene som søker assistert befruktning kan bruke sine egne arveanlegg. Det vi sier nei til nå er 3 prosent av de parene som av ulike grunner har problemer med å få barn selv. De aller fleste vil fortsatt få hjelp med det vi har vedtatt, og det er viktig å understreke, sier Øyvind Håbrekke til ABC Nyheter.

Personvernpolicy