Eksperter frykter voldsom pollensesong

Kaldt vær har forsinket årets sesong, og resultatet kan derfor bli en svært voldsom og intensiv pollenperiode. Foto: Colourbox.com
Kaldt vær har forsinket årets sesong, og resultatet kan derfor bli en svært voldsom og intensiv pollenperiode. Foto: Colourbox.com

Eksperter frykter at årets bjørkepollenspredning blir ekstra voldsom og intensiv. Mange nye pollenallergikere kan bli resultater, advarer ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis starter pollenspredningen i april i Sør-Norge. Men ikke i år.

– Vi forventer at bjørkepollenspredningen starter en av de første maidagene, sier seniorforsker og pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet til VG.

Kaldt vær har forsinket årets sesong, og resultatet kan derfor bli en svært voldsom og intensiv pollenperiode. Eksperter avisen har snakket med, forklarer at særlig de første døgnene kan bli intensive, fordi den forsinkede sesongåpningen gir bjørka kortere tid til å komme i mål med blomstringen.

– Når temperaturen går i været vil man få brå modning av pollen sammenlignet med en vanlig sesong, sier Ramfjord.

Les også: - Ta medisinene nå - plutselig kommer finværet

Folk som fra før er pollenallergikere, vil få kraftigere symptomer desto større tettheten av pollen er, og med veldig høy tetthet, kan man også få nye allergikere, forklarer han.

Det er særlig barn og tenåringer som er i faregruppen, men folk i andre aldersgrupper slipper ikke unna. Stadig flere utvikler pollenallergi.

– Det er sammensatte årsaker, men mange studier peker på at ting som forurensing og kjemikalier i hverdagen gjør kroppen sensitiv overfor disse stoffene. Kroppen feiltolker proteiner i pollen og tror det er farlig, og produserer derfor histamin som gjør at man får symptomene, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund.

Han oppfordrer folk til å ta dette alvorlig og gå til lege hvis det klør i nesen over tid.

– Ubehandlet pollenallergi kan i verste fall føre til astma, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus