Opposisjonen seiret på Island

Selvstendighetspartiet ble valgets vinner på Island, og partileder Bjarni Benediktsson gjør krav på statsministerposten. Foto: Reuters / NTB scanpix
Selvstendighetspartiet ble valgets vinner på Island, og partileder Bjarni Benediktsson gjør krav på statsministerposten. Foto: Reuters / NTB scanpix

Opposisjonen vant som ventet lørdagens valg på Island, og Bjarni Benediktsson fra Selvstendighetspartiet gjør krav på statsministerposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgerne straffet statsminister Jóhanna Sigurdardóttir hardt, og over halvparten av dem som stemte på Sosialdemokratene i 2009, har siden vendt ryggen til partiet.

Da to tredeler av stemmene var talt opp natt til søndag, hadde partiet bare 13,5 prosent oppslutning, en tilbakegang på 16,3 prosentpoeng fra forrige valg.

Benediktsson overtar

Selvstendighetspartiet, som satt i regjering sammenhengende fra 1980 til 2009, leder med 26,5 prosent, en framgang på 2,9 prosentpoeng.

Partiets 43 år gamle leder Bjarni Benediktsson proklamerte seier og gjorde krav på statsministerposten.

– Selvstendighetspartiet er på nytt kalt til tjeneste, sa han i en tale til jublende tilhengere.

Les også: Lørdag tar EU-motstanderne makta på Island

Koalisjon

Sammen med seg i regjeringen får han etter alt å dømme Sigmundur Davíd Gunnlaugsson og Senterpartiet, som med 22 prosent oppslutning også kan notere solid framgang på 7,2 prosentpoeng fra forrige valg.

Til sammen får de to partiene 37 av de 63 representantene i Alltinget, 14 flere enn i dag. Sosialdemokratene ser ut til å miste ti av sine 20 representanter, viser en prognose gjengitt av avisa Morgunblaðið.

Var forberedt

For Venstrebevegelsen de grønne, som har styrt i koalisjon med Sosialdemokratene de siste fire årene, ble også valgresultatet nedslående. Partiet ligger an til bare 11,6 prosent oppslutning, en tilbakegang på 10,1 prosentpoeng fra 2009. De mister dermed seks av sine 14 plasser i Alltinget.

De to regjeringspartiene var på forhånd forberedt på å måtte gi fra seg regjeringsmakten. Den globale finanskrisen fikk islandske banker til å rase sammen som korthus og tvang regjeringen til å gjennomføre mange og harde budsjettkutt.

Sigurdardóttir varslet alt før valget at hun ville gå av.

EU-strid

Den nye regjeringen kommer etter alt å dømme til å parkere Islands EU-søknad, som sosialdemokratene har vært ganske så alene om å stille seg bak.

Senterpartiet ønsker folkeavstemning om hvorvidt forhandlingene skal fortsette, mens Selvstendighetspartiet ønsker å stanse prosessen uansett.

Meningsmålinger har vist at rundt 60 prosent av islendingene er motstandere av EU-medlemskap. (©NTB)

Personvernpolicy