Vil ha større regioner

Nestleder Dagrun Eriksen taler under landsmøte fredag. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)
Nestleder Dagrun Eriksen taler under landsmøte fredag. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

KrFs landsmøte åpner for tvungne kommunesammenslåinger og større regioner enn dagens fylkeskommuner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (ABC NYHETER): – Vi går for mer slagkraftige regioner, det vil si at vi ønsker å gjøre om dagens fylkeskommuner og slå dem sammen til større regioner. Vi har ikke endt på antall, det er noe prosessen videre må vise, sier første nestleder Dagrun Eriksen til ABC Nyheter etter avstemmingen.

– Med hensyn til kommunesammenslåinger hadde vi to forslag mot hverandre. Det ene var om vi i kommunesammenslåingsstrukturene bare skal bruke gulrøtter eller også kunne bruke en mild form for pisk. Voteringen ble svært jevn, landsmøtet var nesten delt i to, men et bittelite flertall vippet den saken til at man er villige til å bruke noe mer virkemidler fra Statens side for å få til kommunesammenslåinger, sier Eriksen.

Så dere går inn for tvungne kommunesammenslåinger?

– Det er ikke et sterkt vedtak, det er ganske mildnet på at vi ønsker større kommuner. Vi har ikke formulert det kjempetydelig, men det er en viss form for mer tvang enn det man har tenkt tidligere.

Les også: Forsvarer KrFs utgifter i familiepolitikken

Dette er alternativet landsmøtet gikk inn for:

«Stortinget bør påskynde sammenslåing av flere kommuner der det er åpenbare fordeler ved en slik sammenslåing. Det er en stor fordel med størst mulig grad av enighet fra det lokale nivå.

For kommuner med stor geografisk utstrekning og spredt bosetting eller perifer beliggenhet kan det være lite å hente på sammenslåing med andre. Også slike kommuner med store smådriftsulemper må sikres økonomisk grunnlag for å gi befolkningen likeverdig tjenestetilbud».

Hvorfor har dere fattet disse vedtakene?

– Vi ser at en del av kommunene må løse oppgaver gjennom interkommunale samarbeid, og at dette mer og mer flyttes vekk fra de folkevalgte organene.

Men det blir fortsatt en tredeling med stat, regioner og kommuner?

– Ja, og det tror jeg ligger veldig sterkt. I regiondebatten handler det om at man mener at Oslo, Stortinget og Staten har for mye makt og man ønsker en maktfordeling i samfunnet. Hvis man skal få det til trenger man mer robuste regioner enn dagens fylkeskommuner. De vil bli større og kunne ta enkelte av oppgavene som i dag gjøres på nasjonalt hold, sier Eriksen.

Les også: KrF fridde til trønderne

– En av debattene som ikke er ferdige er om helseforetakene skal legges inn under et slikt regionalt, folkevalgt nivå.