Kampsporttrener siktet i giftbrev-saken i USA

FBI ransaket eiendommen til Everett Dutschke i Tupelo i delstaten Mississippi tidligere denne uken. Lørdag morgen ble han pågrepet. Foto: Reuters
FBI ransaket eiendommen til Everett Dutschke i Tupelo i delstaten Mississippi tidligere denne uken. Lørdag morgen ble han pågrepet. Foto: Reuters

En 41-årig mann fra delstaten Mississippi er pågrepet og siktet for besittelse av giftstoffet ricin og forsøk på å bruke det som våpen, opplyser amerikanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om ricin:
  • Meget giftig protein som finnes i ricinusplanten (Ricinus communis), en oljeplante.
  • Ricin er billig og enkelt å produsere og stabilt i aerosolform.
  • Det finnes ingen behandling eller vaksine mot giften. Det kan derfor brukes som masseødeleggelses- og terrorvåpen, enten ved direkte utsprøyting i luften eller ved tilsetning til drikkevann eller matvarer.
  • Giften forårsaker indre blødninger og ødelagte organer. Hvis giften inntas, utvikler offeret symptomer som kvalme, oppkast og blodig diaré. Offeret dør av organsvikt etter noen dager. Pustes giften inn, dør man fordi åndedrettet blir lammet. Giften kan påvises på åstedet, men ikke spores i offeret.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia)

Den 41 år gamle kampsportinstruktøren James Everett Dutschke ble pågrepet i sitt hjem i Tupelo i delstaten Mississippi lørdag, opplyser både lokalt politi og FBI.

Pågripelsen ble gjort i forbindelse med etterforskningen av giftbrevene som ble sendt til blant andre president Barack Obama i forrige uke.

Les også: Nytt «giftbrev» funnet på militærbase i USA

Tidligere i uken ble Dutschkes hjem og tidligere treningsstudio gjennomsøkt av politiet, skriver CNN.

Det er ventet at siktede møter i retten i Oxford i Mississippi mandag, melder Reuters.

Tre brev

Brev med den dødelige giften ricin ble i forrige uke sendt til president Barack Obama, den republikanske senatoren Roger Wicker fra Mississippi og en dommer fra samme delstat, Sadie Holland.

Tidligere har FBI pågrepet en 45 år gammel mann, Elvis-imitatoren Paul Kevin Curtis fra Mississippi, som var mistenkt for å ha sendt giftbrevene. Men påtalemyndigheten frafalt siktelsen tirsdag denne uken.

Under et rettsmøte dagen før, skal Curtis ha nevnt Dutschke som en mulig gjerningsmann.

Les også: Siktet for å ha sendt giftbrev til Obama

Nådde ikke frem

Giftbrevene ble sendt kort tid etter terrorangrepet i Boston, men det ble tidlig påpekt at det ikke var noe som tydet på at det var noen sammenheng mellom bombeaksjonene og giftbrevene.

Brevet som var adressert til Obama, nådde aldri frem til presidenten, men ble stanset i en kontroll utenfor Det hvite hus. Heller ikke brevene som skulle til senatoren og dommeren fra Mississippi nådde frem.

Les også: - Giftbrev sendt til Obama

Ricin er en svært kraftig gift, og noen få korn av stoffet er nok til å ta livet av et voksent menneske. Men giften i brevene som ble sendt for halvannen uke siden, skal ha vært sterkt utblandet og i praksis lite kraftig.

Personvernpolicy