Nord-Korea vil stille amerikaner for retten

Nord-Korea vil stille amerikaner som anklages for å forsøke å styret regimet, for retten. Foto: KCNA / NTB scanpix
Nord-Korea vil stille amerikaner som anklages for å forsøke å styret regimet, for retten. Foto: KCNA / NTB scanpix

Nord-Korea har reist tiltale mot en amerikansk 44-åring, som blant annet anklages for forsøk på å styrte regimet i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pae Jun-Ho ble pågrepet da han ankom den nordkoreanske havnebyen Rason i november, utstyrt med et turistvisum.

44-åringen, som ifølge amerikanske medier er turoperatør, var i følge med fem andre turister da han ble pågrepet. I følgets bagasje ble det funnet en harddisk med ukjent innhold.

– Pae har innrømmet den forbrytelse det er å være fiendtlig innstilt til Nord-Korea, og at han forsøkte å styrte regimet. Anklagene mot ham er underbygd av beviser, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Hvilke konkrete beviser som foreligger mot 44-åringen, er uklart, men ifølge KCNA vil saken mot ham komme for retten om kort tid.

Flere amerikanere er pågrepet i Nord-Korea de siste årene, blant dem forretningsmannen Eddie Jun Yong-Su som ble anklaget for å drive misjonering.

Les også: Nord-Korea avviser dialog med Sør-Korea

En amerikansk delegasjon med USAs spesialutsending for menneskerettigheter, Robert King, lyktes med å få ham fri i 2011.

Året før overtalte tidligere president Jimmy Carter regimet i Pyongyang til å løslate amerikaneren Aijalon Mahli Gomes, som var dømt til åtte års straffarbeid etter å ha sneket seg ulovlig inn i landet.

Det samme gjorde de to journalistene Laura Ling og Euna Lee, som ble frigitt etter at tidligere president Bill Clinton engasjerte seg i deres sak.