Stockholm hjelper sine romfolk

Romfolk i gatene er et like vanlig syn i Sverige som i Norge, men i vårt naboland er ikke toalettforholdene noe diskusjonstema. Offentlige myndigheter og frivillige gir tiggerne hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges integreringsminister Erik Ullenhag (Folkpartiet) kom fredag til Oslo for å møte sin norske kollega, Inga Marte Thorkildsen (SV), dagen etter at en gruppe romfolk ble kastet ut fra det okkuperte huset Borgen. Torsdag ettermiddag samlet de seg ved Vannspeilet i Middelalderparken, men også der ble de jaget bort av politiet. Siden er det ikke kommet melding om problemer med store grupper romfolk som har slått leir, opplyser Oslo-politiet til NTB fredag ettermiddag.

Romfolkets situasjon her i landet har mange likhetstrekk med den i Sverige, både for fastboende og for omreisende, som i hovedsak kommer fra Romania. Men boforholdene er ifølge Ullenhag bedre i hans hjemland.

– Vi har en del organisasjoner som hjelper til. Stockholm by hjelper også til, og vi har herberger som kan bidra hvis noen ikke har noe sted å sove, sier han til NTB.

Les også: SV vil gi dusj og toalett til romfolk

Jages

Men ifølge Dagens Nyheter jages også romfolk på besøk i Sverige. Tidligere denne måneden måtte rundt 40 mennesker i campingvogner bort fra et søppelforbrenningsanlegg på grunn av brannfare.

– Vi har ikke noe annet sted å ta veien. Vi har vært rundt og lett, men vi finner ingenting, fortalte en av mennene til avisa.

De to statsrådene er enige om at forbud mot tigging ikke er noen løsning på problemet og at folk skal kunne bevege seg fritt over landegrensene og bli møtt med anstendighet.

– Jeg tror ikke på forbud mot tigging. Det er bare et forbud mot at vi skal se et annet menneske i nød, det syns jeg er en trist samfunnsutvikling, sier Ullenhag. Han er også veldig klar på at retten til fri bevegelighet må vernes i Europa.

– Vi må ha anstendige samfunn. Men det viktige på lang sikt er finne svar på hvorfor de flytter, sier han og peker på den økonomiske krisen i Europa som bare ett av svarene. Ofte er det de alle mest utsatte gruppene som flytter rundt.

Les også: Utkastede romfolk slo leir ved Middelalder-strand

Anstendighet

Vår egen inkluderingsminister, SV-politiker Inga Marte Thorkildsen, understreker at alle som krysser landegrensene på lovlig vis, også folk fra fattige land, skal bli møtt på en anstendig måte.

– SV er mer opptatt av at vi ikke bare må diskutere forbud eller regulering, men også sosialpolitiske virkemidler. De må få mulighet til toalettforhold, til å tjene penger på annet vis enn å tigge. Fattigdom har noen sider som er veldig stygge, det er lett å glemme for et så rikt land, sier Thorkildsen. Hun er også svært opptatt av å spre kunnskap slik at fordommene ikke spres.

Les også: Lippestad kritiserte behandlingen av romfolk

Som Ullenhag er hun også opptatt av Norge må stille krav til landene tiggerne og andre fattige kommer fra, samtidig som vi tar et oppgjør med egne fordommer. Den svenske statsråden peker på at det fins land i Europa der ledende politikere kaller romfolk for dyr.

– Det er dypt alvorlig. Kampen mot fordommer er det aller viktigste. Vi må stille krav til de landene som har en bedrøvelig situasjon for romfolk, og sørge for at romfolkets situasjon ikke fører til flere fordommer i Sverige og andre land som tar imot dem, sier Ullenhag.

Personvernpolicy