– Usannsynlig med Frp-samarbeid

KrFs landsmøte i Trondheim. Æresmedlem Kjell Magne Bondevik under landsmøte fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KrFs landsmøte i Trondheim. Æresmedlem Kjell Magne Bondevik under landsmøte fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) slutter seg til partiledelsens vurdering av en firepartiregjering fra høsten som «lite sannsynlig». – Vi satser på Høyre, KrF og Venstre, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(TRONDHEIM/ABC NYHETER:) Tidligere statsminister og æresmedlem av KrF, Kjell Magne Bondevik, holdt et innlegg under partiets landsmøte i Trondheim fredag. ABC Nyheter møtte ham etter talen, og spurte om et eventuelt regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.


– Da svarer jeg bare som partiledelsen at en slik regjering er lite sannsynlig. Det blir hypotetisk, og hypotetiske spørsmål bør man ikke svare på.

– Ville du helst sett at man unngikk en slik konstellasjon?

– Der holder jeg meg til partiledelsen når de sier at det de satser på er Høyre, KrF og Venstre. Det er jeg enig med dem i. Bondevik ønsket heller ikke under talen å kommentere et eventuelt regjeringssamarbeid med Frp.

– Jeg vil ikke gå inn i samarbeids og regjeringsdebatten, for jeg har tillitt til at partiledelsen håndterer dette på en god måte.

Les også: KrF myker opp

– Men jeg har lov til å komme med noen fakta og saksopplysninger: hvis KrF går i regjering til høsten blir det en blå-gul regjering. Og alle vet jo at en blanding av gult og blått blir grønt, sa han.

Selv om den tidligere partilederen ikke ønsket å legge seg opp i spørsmålet om hvorvidt sittende partileder og nybakt småbarnsfar Knut Arild Hareide bør stille som statsråd etter valget kom han med et indirekte hint under talen:

– Du må komme deg inn i regjering før du får egne barnebarn…

Bondevik roser den sittende partiledelsen for prioriteringene i forkant av valgkampen.

– Partiet har et bredt program, men når man kommer inn i valgkampen må man prioritere enkelte områder sterkere enn andre, ellers får man ikke ørens lyd. At man da kjører frem familiepolitikk som et viktig område, fattigdomsbekjempelse hjemme og ute synes jeg er veldig bra, sier Bondevik til ABC Nyheter.
Les også: Vil bruke oljepenger i Afrika

– God kurs

– Jeg synes de har staket ut en god kurs. Det finnes ikke noe “quick fix” for å få et godt valgresultat for noe parti, men jeg synes de er på rett vei, sier Bondevik.

– Hvorfor har KrF så lav oppslutning i disse dager?

– Det er en kombinasjon av to ting, tror jeg. Når den politiske agendaen og understrømningene i folket går litt andre veier og ikke treffer det KrF er mest opptatt av mister man tilslutning. Men KrF må ikke begynne å forandre sin politikk av den grunn. Det bærer helt galt av gårde. Før eller siden tror jeg også disse understrømningene vil endres igjen og samsvare bedre med det KrF er opptatt av. Da får man en oppdrift, sier Bondevik.

– En annen grunn er at det bare er 100 prosent velgere å dele på, og når noen partier gjør det godt vil andre gjøre det dårligere. Så når for eksempel Høyre har økt mye de siste fire årene og er så store som de er går det ut over andre partier, også KrF. Det er nok der den største forskjellen ligger.

– Tror du den “mykere profilen” til Høyre kan ha tatt velgere fra KrF?

– Ja, det tror jeg nok helt klart. Og jeg vil ikke moralisere over velgere og hvilke valg de gjør, men jeg mener KrF står for noe ingen andre fullt ut ivaretar slik KrF gjør. Og de som er opptatt av disse sakene bør stemme KrF.

– Hvilke ting er det?

– Det er å være partiet som klarest har en utmeislet familiepolitikk med valgfrihet for familien, dette med røtter og identitet, etiske grenser innen bio- og genteknologi og kampen mot fattigdom nasjonalt og internasjonalt.

- Ikke gammeldags


– Hvilke utfordringer har KrF som parti?

– Vi har nok en utfordring i å vise folk flest at vi ikke er et gammelmodig, gammeldags parti, men at vi egentlig har en politikk som er relevant for folk flest i dag. Da må man åpne partiet litt, og der tror jeg Knut Arild er den rette mannen. Han er en moderne, ung mann og jeg tror han har forutsetninger for det.

Les også: Hareide til angrep på surrogatiordningen

– Vi lyktes mye med dette på slutten av 90-tallet, da vi hadde galluper opp i 20-tallet noen ganger og valgresultat på 13-14.

– Jeg tror dette er potensialet til KrF. Det tar tid å komme tilbake dit, men potensialet er der.

– Hva skyldes det gammelmodige stempelet til KrF?
– Vi har sikkert ikke vært flinke nok selv til å hindre det, men jeg tror også det er mye vrangforestillinger ute blant folk og kanskje også hvordan det blir formidlet i mediene. Også tar KrF noen standpunkt som ikke akkurat er med flertallet og det som er “in” for tiden. Det kan være innen ruspolitikk. Mange vil ha vin i butikker og døgnåpne utsalg. Men vi mener slike forslag tvert i mot kan skape mindre glede.

– Hva med abortsaken?

– Ja, det også. Det mener jeg er litt av det samme. KrF må ikke endre standpunkt, fordi jeg mener det å ha et rettsvern for det ufødte livet er viktig og riktig. Men vi er fullstendig klar over at det ikke er helt “in”. Men det å verne om det spirende menneskelivet er så viktig at KrF ikke må gi avkall på det. Da får man kanskje et stempel jeg mener er urettferdig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus